Együttműködési megállapodást kötött az egyetem és az iparkamara

Egyetem

Az együttműködések ösztönzéséről és innovációs ügynökség létrehozásáról állapodott meg a Debreceni Egyetem és a megyei iparkamara.

– Egy ország annál versenyképesebb, minél szorosabb az együttműködés az egyetemek és a gazdasági szereplők között, a versenyképes szolgáltatások ugyanis elképzelhetetlenek innovatív fejlesztések nélkül – hangsúlyozta Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán hétfőn az iparkamara Vörösmarty utcai székházában.

Miklóssy Ferenc rámutatott, hogy az egyetemen tavaly hivatalba lépett új rektori vezetés piacorientált szemlélete összhangban van a megyei gazdaságfejlesztési törekvésekkel. Hozzátette: a cél az, hogy minél több versenyképes termék, szolgáltatás és munkahely jöjjön létre a régióban.

Az iparkamara elnöke szerint a nagy cégek mellett a kis és középvállalkozásoknál is szükség van a megfelelő tudásbázisra egy technológiai korszerűsítésnél vagy egy új termék bevezetésénél, s így még több vállalkozás teheti piaci sikerré az egyetemi kutatásokat.

Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett a megyei iparkamara eredményekben gazdag múltjára, s felidézte, hogy az 1850 óta létező szervezet mindig is fontos szerepet játszott a térség gazdasági fejlődésében, s ez most is így van.

– Fontos, hogy amikor a cégek az innovációval kezdenek foglalkozni, akkor tudják, hogy számíthatnak az egyetemre. Az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban már tapasztalták a szakemberek, hogy milyen, amikor piaci árbevételt produkálnak a kutatásaik. Ezt kell kiterjeszteni a többi területre is, az a célunk, hogy oktatási, kutatási, fejlesztési harmonizáció legyen a megyében – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

A közös munka egyik kiemelt feladata a tudásinfrastruktúra erősítése, a K+F+I kapacitások összehangolása, valamint a regionális, illetve klaszterszintű együttműködések ösztönzése.

A megállapodás nyomán regionális innovációs ügynökséget hoznak létre, amely összefogja és közvetíti a vállalkozások részéről jelentkező piaci igényeket, valamint az egyetem legújabb kutatási eredményeit.

unideb.hu