Színorgia és vitaminbomba a piacon

Egyetem

Nyáron igazán könnyű egészségesen táplálkozni, hiszen frissen vásárolhatunk napérlelte hazai gyümölcsöket: görögdinnyét, őszibarackot és szilvát.

– A gyümölcsöknek kiemelt táplálkozás-élettani jelentőségük van, hiszen amellett, hogy nagy élvezeti értékkel rendelkeznek és frissítő hatásúak, magas víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek, és a bennük található szénhidrát is gyorsan felszívódik, ezért a szervezet jól hasznosítja őket. Mindemellett fontos vitamin- és ásványi anyag források, rosttartalmuk elősegíti a gyomor- és bélműködést, és a fogakat is védik a rágás miatt – foglalja össze a gyümölcsök jótékony hatásait Szalayné Kónya Zsuzsa, a Debreceni Egyetem dietetikusa, akit képzeletben elkísértünk a piacra, hogy friss és egészséges augusztusi gyümölcsök kerüljenek a kosarunkba.

A görögdinnye-kedvelők legnagyobb örömére a nyár utolsó hónapja a mézédes hazai gyümölcs főszezonja. Ilyenkor napról napra olcsóbban kínálják a frissítő gyümölcs kilóját.

– A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, ennek köszönhetően kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozik valaki, mert pótolja a vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet „kitakarításával”. A görögdinnyében a paradicsomhoz hasonlóan megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre, és fogyasztásával elejét vehetjük a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának – részletezi a szakember.

A piacon most kapható másik nagy kedvenc az ízletes őszibarack, melyből fehér- és sárgahúsú, ropogós vagy lédús, sőt akár kopasz változat is kapható.

– Az őszibaracknak nem csak az izmok és csontok felépítéséért felelős ásványi anyag tartalma számottevő, hanem kiemelt magnézium-, kálium-, szelén- és kalcium-, A-, B-, és C- vitaminforrás is. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést, a kálium- és nátriumtartalma pedig a szívpanaszokra van jó hatással – fejti ki a dietetikus.

Közeledik egy másik csodagyümölcs, a szőlő idénye is, ami tisztító és hashajtó hatása miatt székrekedésben és aranyérben szenvedőknek is kíméletes megoldást jelent, valamint fogyasztása ajánlott köszvény, reuma, asztma és szívproblémák esetén is. Remek izomregeneráló és csökkentheti a koleszterin szintet is, antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig kedvező hatású a rákos megbetegedések megelőzésében. B1-, B2-vitamin, biotin és folsav tartalma is kiemelkedő – sorolja a szakértő.

Lila színével, hamvas héjával, fanyar ízével a nyár vége és az ősz különös színfoltja a szilva. Ez a gyümölcs nemcsak az agyműködést élénkíti, de B1-, B2-vitamin tartalma jó hatással van az idegrendszerre, káliumban is gazdag, és magas rosttartalmának köszönhetően serkenti a bélműködést.

Hogy a nyár ízeit minél tovább élvezhessük, érdemes a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy a hosszú főzéssel a gyümölcsök vitamintartalma minimálisra csökken, és a befőttek, dzsemek különösen magas cukortartalmúak. Szalayné Kónya Zsuzsa éppen ezért arra biztatja a háziasszonyokat, hogy inkább fagyasztva tegyék el a gyümölcsöket, hiszen így őrizhető meg legjobban azok vitamintartalma.