Magyarul is tanulnak a gólyák

Egyetem

Alapszintű magyar nyelvleckékkel és gyakorlati tudnivalókkal is segíti az elsőéves külföldi hallgatókat a Debreceni Egyetem.

Térkép, tájékoztató füzet, könyvtári beiratkozást segítő adatlap, magyar nyelvkönyv – néhány fontos kellék a külföldi diákok mappájából, mellyel a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ várta hétfő reggel a hallgatókat a Debreceni Egyetemen.

Mintegy ezer külföldi diáknak kezdődik meg ugyanis szeptember 7-én az első tanév Debrecenben. A diákok zöme az Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi, Népegészségügyi és Gyógyszerésztudományi Kar óráit hallgatja majd. A szemeszter elindulását megelőző két hétben azonban az új gólyák megismerkednek a Debreceni Egyetemmel, elsajátítják a legfontosabb magyar kifejezéseket, és többek között olyan gyakorlati tudnivalókkal is megismertetik őket, hogy hogyan tudnak bankszámlát nyitni, telefonkártyát venni, beiratkozni a könyvtárba, regisztrálni a Neptun rendszerbe, diákigazolványt igényelni vagy éppen a tartózkodási engedélyüket elintézni.

Ezekhez a teendőkhöz kaptak hétfő reggel segítséget a fiatalok prezentáció formájában a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központtól, a külföldi diákokat tömörítő Student Union hallgató szervezettől és a Bevándorlási Hivataltól. Sok diákot még szülei is elkísértek legelső egyetemi találkozójára.

A rövid eligazítást követően hétfő délelőtt már az első magyar órájukon is túlestek a 73 országból érkezett, mások mellett indiai, nigériai, vietnámi, jordán, iraki, ciprusi, koreai, izraeli, izlandi és angol diákok.