Az Agóra októberi programja

Egyetem

Az Agóra Tudományos Élményközpont egy új létesítmény, új attrakció a régió kínálatában; ahol minden korosztály számára izgalmas kalandok, életre szóló élmények garantáltak.

Az Agóra Tudományos Élményközpont a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében található. A háromszintes modern épület laboratóriumaiban a látogatók bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika és a robotika rejtelmeibe; a csillagdában tanulmányozhatják az égi jelenségeket.

Az Agórában a játék és a szórakozás ötvöződik a tanulással; a gyerekek és felnőttek különleges eszközökkel, tudományos érdekességekkel ismerkedhetnek meg, rendkívüli és látványos kísérletek részesei lehetnek. A tudomány és a természet számtalan csodája van jelen életünkben. Nap mint nap használjuk azokat a technikai újításokat, amelyeket a fizikának, a kémiának és más tudományágaknak köszönhetünk. De vajon tudjuk-e, hogyan működik a körülöttünk lévő világ?

Az Agóra Tudományos Élményközpont közérthetővé és élményszerűvé varázsolja a tudományos ismereteket, életünk mindennapi csodáit.

Állandó program

Az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terében csaknem negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak az érdeklődők. A programok hétköznapokon 14, 15 és 16 órakor kezdődnek, hétvégén 11-től 16 óráig óránként indulnak.

Aktuális programok

  • 2015. október 1-31.

    Keresd a színeket!

    Októberben van a látás világnapja. Az Agóra is szeretne ebben a hónapban rávilágítani arra, hogy a szemünk milyen érzékeny és értékes számunkra. Ennek apropóján berendeznek egy különleges szobát, amelyben bárki megtapasztalhatja, hogy a színek érzékelése nem is olyan egyszerű dolog. A szobában játékos feladatok várják a látogatókat.

  • 2015. október 2-15.

    Kvassay Jenő vándorkiállítás

    Kvassay Jenő (1850 – 1919) vízmérnök három évtizeden át volt a magyar vízügyi szolgálat legfőbb irányítója és új korszakot teremtett a magyar vízépítés történetében. A minitárlat felidézi az idén 165 éve született Kvassay emlékét és bemutatja az egységes magyar vízügyi szolgálat létrejöttében végzett tevékenységét. A vándorkiállításnak – melyet az Országos Vízügyi Főigazgatóság által létrehozott Emlékbizottság felkérésére a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum munkatársai állítottak össze – Debrecenben az Agóra Tudományos Élményközpont ad otthont. A tárlat nyitvatartási időben az intézmény fogadóterében tekinthető meg.

  • 2015. október 3., szombat 10:30-12:00

    Kreatív tudomány: Furcsa buborékok

    A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.
    Tetraédert buborékból! Szokatlan alakú buborékokat hozhatnak létre a gyerekek szívószál segítségével.
    A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.
    Helyszín: Interaktív tér
    Alsó korhatár: 5 év

  • 2015. október 14., szerda 17:00

    „Egy békés korszak várost épít” – A századforduló építészete Debrecenben

    Helytörténeti előadás a Debreceni Egyetem Professzori Klub és az Agóra Tudományos Élményközpont közös szervezésében Előadó: Papp József helytörténet-kutató
    A program ingyenes.

  • 2015. október 16., péntek 18:30-21:00

    Éjszakai távcsöves csillagnézés

    Rövid bevezető előadás után az érdeklődők megcsodálhatják a Holdat és a Szaturnuszt, de megfigyelhetnek kettős csillagokat is két távcsövön keresztül csillagász szakember vezetésével. A programot 10 éves kortól ajánlott.
    Jegyek korlátozott számban kizárólag elővételben kaphatók október 7-től az Agóra pénztárában nyitvatartási időben 1.800 Ft-os áron. A program időpontjában a helyszínen már nem lehet jegyet vásárolni!
    A program pontosan 18:30-kor kezdődik! Rossz idő esetén az Agóra csillagászai tartanak bemutatót a digitális planetáriumban és megtekinthető a Vissza a Holdra című film is a kupola alatt. További információk a weboldalon.

  • 2015. október 16-31.

    Programok a digitális planetáriumban
    Lehozzuk a csillagokat!

    Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt naponta többször tart az Agóra csillagásza előadást. A 20 perces programban az őszi csillagképekről, a holdfogyatkozásról és a Hold fázisairól lesz szó. Az előadások hétköznap 15 és 17 órakor kezdődnek, szombat és vasárnap pedig 11, 13, 15 és 17 órától van bemutató.
    Visszatérés a Holdra – egyszer s mindenkorra!
    40 éve jártunk utoljára a Holdon – ideje visszatérni. Az Agórában megtekinthető a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy szenzációs megmérettetésről. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A 2017 végéig tartó küzdelemben már csak 16 csapat van versenyben, köztük egy ígéretes magyar társaság is, a Puli Space Technologies. Magyar narrátor: Gáti Oszkár
    A filmet hétköznap 14 és 16 órakor vetítik a planetáriumban, szombaton és vasárnap pedig 12, 14 és 16 órától.
    A planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

  • 2015. október 17., szombat 10:30-12:00

    Kreatív tudomány: Levéllámpás

    A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.
    Itt az ősz! Ezen a foglalkozáson a színes leveleket vizsgálhatják meg a gyerekek és csodaszép lámpásokat készíthetnek belőlük.
    A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.
    Helyszín: Interaktív tér
    Alsó korhatár: 5 év

  • 2015. október 28., szerda 17:00

    Matematikai modellek – a döntések matematikája

    Tudományos előadás a Debreceni Egyetem Professzori Klub és az Agóra Tudományos Élményközpont közös szervezésében
    Előadó: Dr. Páles Zsolt egyetemi tanár, az Analízis Tanszék vezetője
    A program ingyenes.

  • 2015. október 31., szombat 10:30-12:00

    Kreatív tudomány: Halloween speciál

    A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.
    Ez a foglalkozás a Halloween jegyében telik. Lesz vámpírvér, kísértet és szellemkastély!
    A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. Helyszín: Interaktív tér
    Alsó korhatár: 5 év