Zenével és tánccal idézték meg Indiát

Egyetem

Az egyetem Ájurvéda Intézetét is meglátogatta az új indiai nagykövet, aki az intézmény és az Indiai Nagykövetség által szervezett táncesten is részt vett.

Tradicionális táncokkal, autentikus népi hangszerekkel és énekkel, valamint színes ruhákkal varázsolt indiai hangulatot péntek este a Böszörményi úti campus színháztermébe a Pandzsábi Kulturális Egyesület. A táncest zárta Rahul Chhabra, India új magyarországi nagykövete első hivatalos debreceni látogatásának programját, melynek részeként a nagykövet a Debreceni Egyetem Ájurvéda Intézetét is megtekintette Madhaw Singh Baghel professzor vezetésével.

A táncesten Baghel professzor köszöntőjében kiemelte: Magyarország különleges India számára, hiszen a két ország egyetemei jó kapcsolatot ápolnak egymással, a Debreceni Egyetem Ájurvéda Intézete pedig a kormányközi megállapodásoknak köszönhetően jöhetett létre.

A Debreceni Egyetemen mintegy ötven indiai diák tanul, akik közül sokan voltak kíváncsiak a Pandzsábi Kulturális Egyesület másfél órás műsorára. A csoport a múltat és jelent összekötő, generációról generációra örökített dalokat, táncokat látványos színes ruhákban és turbánban tipikus népi hangszerekkel kísérve mutatta be. Előadták Pandzsáb állam jellegzetes táncát, a bhangrát is, amely a legenergikusabb, eredetileg az aratásokhoz kötődő indiai néptánc. A közönség láthatott emellett pandzsábi csoporttáncot, szóló női és férfi táncot, valamint egy tipikus pandzsábi család történetét elmesélő színészi játékkal kísért műsorszámot is. A produkció végén a közönséget is színpadra csalogatták és táncra hívták az indiai művészek, majd ételkóstolóval tették teljessé a képzeletbeli utazást.

A kulturális rendezvény zárszavaként Rahul Chhabra köszönte meg az est több mint háromszáz vendégének jelenlétét, és örömét fejezte ki, hogy első debreceni látogatása során ilyen sok, az indiai kultúra iránt érdeklődő emberrel találkozhatott.