Rímekbe szedett üzenet

Egyetem

Rendhagyó módon, ablaküvegre írva, paravánokra tűzve üzentek verseikkel az egyetem hallgatói április 11-e, a magyar költészet napja alkalmából.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Az irodalombarátok ebből az alkalomból minden évben előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

A Gittegylet.com kultblog már harmadik éve szervezi meg a világraszóló „Posztolj verset az utcára!” akcióját a magyar költészet napján. „Legyen egy nap a magyar versé, árasszuk el a hirdetőoszlopokat, valódi üzenőfalakat, járdákat, és minden legálisan posztolható felületet versekkel” – buzdítják szlogenjükkel a verskedvelőket.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának (DEENK) munkatársai idén úgy gondolták: csatlakozzon ebben az évben az egyetem is a megmozduláshoz. Ennek szellemében lehetőséget biztosítottak a diákoknak arra, hogy verses üzeneteiket a könyvtár üvegablakainak segítségével juttassák el a nagyvilágba. Az üzenetküldéshez még az itt tanuló külföldi diákok is kedvet kaptak, így számtalan nyelven írt versek, üzenetek olvashatók a DEENK négy könyvrára, köztük a Bölcsészettudományi Könyvtár és a Kenézy Élettudományi Könyvtár hatalmas üvegablakain. Igaz, nem az örökkévalóságig, csak a legközelebbi nagytakarításig.