A megunhatatlan magyar folklór

Egyetem

Négy hét alatt négy tájegység dalait, zenéjét, táncát és népviseletét ismerhetik meg a Debreceni Nyári Egyetem diákjai.

Ötödik éve vehetnek részt a Debreceni Nyári Egyetem hallgatói “tematikus” folklóresteken. A kurzus legnépszerűbb programját keddenként rendezik, a 4 hét alatt más-más tájegységet bemutatva.

Az első héten hajdúsági étel, töltött káposzta került az asztalra, a vacsora után pedig Hortobágy melléki dalokat és pásztortáncokat tanulhattak az érdeklődők. Majd a palóc tájegységről kaptak képet, a palóclevest csárdás és palóc verbunkos követte. Harmadik alkalommal a Dunántúl “kerül terítékre”: a diákok lecsót vacsoráznak, majd eszközös ugrós táncokat próbálhatnak ki. A záró héten moldvai ételt – kölessel és füstölt hússal készített rakott káposztát – kóstolhatnak a résztvevők, majd moldvai énekek és táncok következnek.

A program összeállításkor az éneket és táncot tanító páros, Nagy Edit és Veréb András olyan dalokat keresett, amelyeket akár tánc közben is tudnak énekelni a diákok. Egy alkalommal 3-4 nótát tanulnak, először csak olvassák a szöveget, majd megpróbálják együtt énekelni a tanárokkal. A talpalávalót a Szeredás Népzenei Együttes tagjai húzzák.

Ebben az évben újdonságként a debreceni Kredenc Kézműves Kör tagjai is elhozták portékájukat. Kézzel készített hangszereket, népi játékokat, kecsketejes szappanokat, tűzzománc és horgolt ékszereket, festett fakulcstartókat és nemezsálakat egyaránt vihetett haza az, aki színvonalas szuvenírre vágyott.

unideb.hu