Egy húron pendülnek

Egyetem

Gitárversenyen és kamarazenei képzésen is részt vehetnek, valamint zenekarban is kipróbálhatják magukat a Klasszikus Gitárosok Találkozójának résztvevői a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A zeneszerető közönséget ingyenes koncertekkel várják.
A gitármuzsika mint a klasszikus zene sajátos formája, évtizedek óta változatlanul nagy népszerűségnek örvend. Ezt bizonyítja, hogy idén is mintegy ötven fiatal érkezett a Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozójára az ország minden tájáról. Augusztus 9-én, szerdán egyéni foglalkozásokkal kezdték meg a képzést a Zeneművészeti Karon.

– A gitárban nagy lehetőségek rejlenek, hiszen egészen egyszerű akkordokkal is kifejezhetjük magunkat, ugyanakkor rendkívül bonyolult polifóniákra is alkalmas a hangszer. A tehetségek felkarolása mellett elsődleges célunk, hogy ez alatt a 8 nap alatt a nemes magyar zenei hagyományokat átadjuk tanítványainknak. Ebben elkötelezett a nagy hírű gitárművészekből álló tanári gárdánk: Fodor Ferenc, Csorba Gergő, Mihály Katalin, Óváry Zoltán, Solymári Tímea és Varga Zsolt – emelte ki a találkozó művészeti vezetője, a Zeneművészeti Kar tanára, Adrovicz István.

A diákok kamarazenei órákon is részt vehetnek, bekapcsolódhatnak a gitárzenekar munkájába, illetve megmérettethetik magukat az országosan egyedülálló, egyfordulós gitárversenyen.

– A hagyományos képzéssel ellentétben – ahol a nagy elődök, többek között a reneszánsz, a barokk és a klasszikus kor zenei nyelvét oktatjuk – itt egy mai, avantgárd művet kell elsajátítaniuk gitárosainknak. Ebben az évben Barabás Árpádot kértem fel egy 4 perces versenydarab komponálására. Diákjainknak 8 napjuk van arra, hogy az új gondolatokkal, új formai megvalósításokkal teli művet megtanulják, ami azt hiszem, igazán nagy kihívás – tette hozzá Adrovicz István.
A Zeneművészeti Kar egykori és jelenlegi tehetséges hallgatói is bekapcsolódnak a Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozójának programjába, esténként ingyenes koncerteket adnak a Liszt teremben. Augusztus 12-én, szombaton Vitányi Judit és Csorba Gergő áll színpadra, 13-án, vasárnap Solymári Tímea és Faragó Eszter érkezik egy különleges zenés irodalmi esttel, 14-én, hétfőn pedig Hagya Henrietta és Bereczki Csaba ad hangversenyt. A rendezvény augusztus 17-én, csütörtökön záróhangversennyel ér véget a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kápolnájában.

A találkozó részletes programja