Szűréssel az életért

Egyetem

A korai stádiumban felfedezett méhnyakrák szinte száz százalékban gyógyítható. A szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán rendezett konferencián, Nyíregyházán.
Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét magyarországi programsorozatát január 27-e és február 3-a között rendezi meg a Mályvavirág Alapítvány. A 2018-es rendezvény címe: Gyöngyöm. Azt szeretnék elérni, hogy a méhnyakszűrés ne legyen tabutéma, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

Az idei rendezvényhez csatlakozott a Nyíregyházi Leány és Nőegylet Egyesület, valamint a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszéke. A programot az Emberi Erőforrás és Támogatáskezelő a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

A programsorozat keretében tartották a „Nők egészsége határok nélkül” című konferenciát Nyíregyházán, az Egészségügyi Kar épületében, ahol szakmai előadásokat tartottak a témával kapcsolatban. Az eseményre Kárpátaljáról Beregszászról is érkeztek résztvevők.

A konferencia előtt „Fiatalok a méhnyakrákos nők gyógyulásáért” címmel klubfoglalkozást is rendeztek, ahol a résztvevők kötetlenül beszélgettek a méhnyakrák megelőzéséről és a méhnyakrákkal diagnosztizált nők segítésének a lehetőségeiről, majd gyöngykarkötőket fűztek és mályvavirágokat horgoltak.

A gyöngy a méhnyakrákot okozó HPV (humán papillomavírus) elleni védelmet szimbolizálja. Az elkészült gyöngykarkötőket a Jósa András Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán fekvő betegek kapják, hogy ezzel is erősítsék a gyógyulásba vetett hitüket.

unideb.hu