Kihirdették az EU Irodalmi Díjának idei nyerteseit – a magyar Mán-Várhegyi Réka is a díjazottak között van

Európa

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos és Valer-Daniel Breaz román kulturális miniszter bejelentette, kik nyerték 2019-ben az Európai Unió Irodalmi Díját. A díjat az EU minden évben írói pályájuk elején járó szerzőknek ítéli oda, hogy Európa-szerte elismerésben részesítse az irodalom egén feltűnt új tehetségeket. A díj ráirányítja a figyelmet a kortárs európai irodalom gazdagságára, valamint Európa sokszínű kulturális és nyelvi örökségére. Idén 14 szerző – köztük Magyarország színeiben Mán-Várhegyi Réka – nyerte el a rangos kitüntetést.

Az alkalomból Navracsics Tibor a következőket nyilatkozta: „Az Európai Unió Irodalmi Díja és a Kreatív Európa program révén az Európai Bizottság segítséget nyújt a szerzőknek, kiadóknak, fordítóknak és könyvkereskedőknek ahhoz, hogy színvonalas és változatos irodalmi alkotásokkal gazdagítsák az Európában és a kontinens határain kívül élő olvasók életét. Szívből gratulálok az idei győzteseknek!”

Az Európai Bizottság 2009-ben – a Kreatív Európa program támogatásával – hívta életre az Európai Unió Irodalmi Díját. A díjpályázatot a Bizottság a könyvszektorral partnerségben hirdeti meg. A győztesek október 2-án vehetik át díjukat és a díjjal járó 5000 eurós pénzjutalmat Brüsszelben. A díjátadó ünnepségnek Navracsics Tibor lesz a házigazdája.

www.eu.hu