Európai Parlament

Az EPP és az S&D frakciója lenne a Brexit fő nyertese

Európa

Az Európai Néppárt (EPP) és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) lenne a legnagyobb nyertese az Egyesült Királyság uniós kilépése miatti változásoknak az Európai Parlamentben (EP) – írták a Politico által csütörtökön ismertetett mandátumbecslésben.

A brüsszeli híroldal közzétette az EP arra vonatkozó belső előrejelzését, hogy miként fest majd a parlamenti patkó a szigetország várható kiválása, vagyis a brit képviselők távozása után.

A testület az újabb ciklus elején továbbra is 751 tagú lesz, a 73 brit képviselő azonban távozni fog, és ezzel párhuzamosan mintegy kéttucatnyi helyet kiosztanak 14 eddig alulreprezentált tagállam – például Franciaország, Olaszország, Spanyolország – között, így végül 705 főre csökken a létszám.

Ennek a konstellációnak az EPP és az S&D frakciója lenne a legnagyobb nyertese a Politico szerint, előbbinek a jelenleg várható 179 helyett 183 mandátum jutna, utóbbinak pedig 153 helyett 147 (a számszerű csökkentés ellenére a kisebb létszámú testületben nagyobb arányban lesz jelen).

A liberálisok (ALDE) Emmanuel Macron francia elnök pártjával kiegészülve 94 helyet szerezhetnek, ami nem pusztán számszerűen, hanem arányaiban is kevesebb a most előre jelzett 106-nál.

A zöldek 74 helyett 68 mandátumra esélyesek, míg a korábban harmadik legnépesebb képviselőcsoportnak számító Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 64 helyett 62-re.

Az olasz Liga vezette Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakciónak 58 helyett 60 tagja lesz, a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldalnak (GUE-NGL) változatlanul 38, a főként az olasz Öt Csillag Mozgalom és a brit Brexit Párt alkotta szövetségnek, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) néven működő csoportnak pedig 54 helyett 25. Utóbbi lesz az átalakulás legnagyobb vesztese.

Kilenc helyett várhatóan hat képviselő lesz független, az “egyéb” kategóriába pedig 16 helyett 22 politikust soroltak be, róluk egyelőre nem tudni, hogy csatlakoznak-e valamelyik frakcióhoz.

Eddig az EPP-nek 217, az S&D-nek 186, az ECR-nek 75, az ALDE-nak 68, a zöldeknek és a GUE-NGL-nek 52, az EFDD-nek 41, az ENF-nek 37 képviselője volt.