Hajdú-bihari kormánymegbízott: a gazdaság képzett szakembereket igényel

Gazdaság

A magyar gazdaság fejlődéséhez megfelelően képzett szakemberek kellenek, a kormány ezért alakította át a szakképzés intézményrendszerét – mondta a hajdú-bihari kormánymegbízott kedden, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) partnertalálkozóján.

Rácz Róbert a szakképző intézmények és a helyi vállalkozások vezetőinek fórumán felvetette, hogy az elmúlt 25-30 évben jelentősen megcsappant a szakképzés társadalmi megbecsülése, s ma már Debrecenben sincs elég “hadra fogható, jól felkészült szakember”.
Barcsa Lajos, Debrecen gazdasági alpolgármestere elmondta: megalakították a városban a foglalkoztatási paktumot, amelynek keretében 2,8 milliárd forint európai uniós közvetlen forrást fordíthatnak bér- és képzési támogatásra.

Kezdeményezte az ágazat valamennyi szereplőjét tömörítő kerekasztal létrehozását Debrecenben annak érdekében, hogy “a szakképzés, beleértve a felsőfokú szakképzést is, jól, a piaci igényeknek megfelelően működjön”.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint olyan szintű oktatási program összeállítására van szükség, amely felkelti a tudásvágyat, motivációt, érdekeltséget teremt, mert a rutin megöli a versenyképességet”.
A kamarai vezető a közmunkások versenyszférába terelésében, a közigazgatási létszámcsökkentésben és a gazdaság strukturális átalakításában lát jelentős, több százezres szakmunkás-tartalékot.

Tirpák Zsolt, az összesen 8500 tanulót képző, 12 szakközép-, illetve szakiskolát tömörítő Debreceni Szakképző Centrum főigazgatója felhívta a figyelmet az esti képzésükre, ahol ingyenesen szerezhetnek második, versenyképes szakmát az érdeklődők.