Tőkeleszállítás volt az MKB Banknál

Gazdaság

Leszállították az MKB Bank alaptőkéjét a hétfőn megtartott rendkívüli közgyűlésen – tette közzé a hitelintézet a BÉT honlapján hétfőn.

A közgyűlés – a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mint szanálási hatóság rendelkezésének megfelelően – döntött arról, hogy 225 milliárd 489 millió 994 ezer forintról 100 milliárd forintra szállítja le az MKB alaptőkéjét a részvények számának csökkentésével.

A közlemény ismerteti: a részvényeket olyan arányban vonják be, hogy a tulajdoni arányok ne változzanak. A tőkeleszállítás kizárólag technikai jellegű lépés, a bank saját tőkéjén belüli elemek közötti átcsoportosítást jelent, saját tőkéjének összértékét, tőkeerejét és tőkemegfelelését nem érinti. Az MKB tőkehelyzete továbbra is stabil, a jogszabályi előírásoknak megfelel.

A közgyűlés felhatalmazta továbbá az igazgatóságot legfeljebb 50 milliárd forint keretösszegű alárendelt kölcsöntőke felvételéről szóló döntések meghozatalára.
A közgyűlés az igazgatóság tagjává választotta Jaksa Jánost, Kardos Imrét, Benczédi Balázst és Rakesh Kumar Aggarwalt, megbizatásuk 2016. július 25-től 2021. július 24-ig szól. Az igazgatóság további tagjai Balog Ádám, a bank vezérigazgatója, valamint Hetényi Márk és Katona Ildikó vezérigazgató-helyettesek.

Az igazgatóság Jaksa Jánost, a bank egyik új tulajdonosának, a Metis Magántőkealapot kezelő Minerva Tőkealap-kezelő Zrt.-nek a vezérigazgatóját választotta a bank elnökévé.
A részvényesek megválasztották a felügyelőbizottság tagjait is, a testület elnöke Barcza Mihály lett.

A közgyűlés jóváhagyta Balog Ádám vezérigazgató munkaszerződését – közölte az MKB Bank.

Az MKB Bankot június 30-án privatizálták, a hitelintézetet a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorcium tagjai vásárolták meg 45-45-10 százalékos arányban, 37 milliárd forintért, miután az MNB szanálta a hitelintézetet.

A bank új tulajdonosai a tranzakció lezárását követően sajtótájékoztatón bejelentették, informális dialógust folytatnak az EBRD-vel annak esetleges tulajdonszerzéséről, továbbá, hogy dolgozói részvényprogramot indítanak, amely várhatóan a bank alaptőkéjének 15 százalékát érinti.

Az MKB bankcsoport 2015-ben 76,402 milliárd forint auditált adózott veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 148,110 milliárd forint veszteség után, az egyedi reorganizációs tételektől megtisztított veszteség 1,243 milliárd forint volt. Idén az első negyedévben 4,15 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el a bankcsoport.