Új lakossági állampapírok jelenhetnek meg

Gazdaság

Minél többféle lakossági állampapírra van szükség, hogy mindenki megtalálja az igényeinek leginkább megfelelőt, ezért a jövőben új termékek jelenhetnek meg – közölte Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) vezérigazgatója kedden az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Ismertette: az ÁKK jelenleg tízféle lakossági állampapírt értékesít, ezek közül a fél- és egyéves futamidejű kamatozó kincstárjegyek a legnépszerűbbek, de sokan keresik az inflációkövető, 3 és 5 éves lejáratú papírokat is. E kettő közé illeszkedne be a tavasztól elérhető, két éves futamidejű, rögzített kamatozású állampapír – tette hozzá. Barcza György szerint egyelőre nem lehet látni, mekkora kereslet lesz az új termékre, de Lengyelországban a 2 éves futamidejű állampapírok a legnépszerűbbek.

Az ÁKK vezérigazgatója emlékeztetett: jelenleg 5200 milliárd forint van lakossági állampapírban, a növekedés tavaly 1600 milliárd forint volt, ami minden várakozást felülmúlt, mivel az ÁKK az első előrejelzésében 500 milliárd forintos növekedésre számított.
Barcza György szerint a növekedés alapja a lakosság pénzvagyonának gyarapodása, amely stabil, megbízható forrást jelent az államadósság-kezelés számára.

Az ÁKK vezérigazgatója arra számít, hogy a lakossági pénzvagyon a következő években is gyarapodni fog, ezért a kisbefektetők továbbra is szívesen vásárolnak majd állampapírt, a vonzó kamatok miatt pedig a bankbetétekből is jelentős összegek kerülhetnek át állampapírba.