Olcsóbb lesz, ha legálisan adjuk ki a lakást

Gazdaság

A legszélesebb kört, a havi 100 ezer forint körüli díjért hasznosított ingatlanokat vonhatja be a legális bérleti piacra az eho tervezett eltörlése – vélekednek az ingatlanközvetítők. A Világgazdaság azt írja, az ingatlan-bérbeadási piacon éppen most jelenik meg több tízezer új tulajdonos, akik befektetési céllal vásárolnak lakásokat, a törvénymódosítás összességében már több százezer bérbeadót és ugyanannyi bérlőt érint. A kifehérítés néhány év alatt többet hozhat, mint az a kétmilliárd forint, amelyről az eho eltörlésével lemond az állam.

Jelenleg a havi 83 ezer forintos bérleti díj jelent egy olyan határt, ami fölé nem szívesen mennek a bérbeadók – a 14 százalékos eho miatt. Ez sok esetben azt eredményezi, hogy a valósnál alacsonyabb díj kerül a szerződésbe. Az eho eltörlése után már csak a bérbeadásból származó bevétel 90 százalékát terheli adó, aminek kulcsa most 15 százalék.

A tervezett törvénymódosítás után fizetendő adó és járulék egy 135 ezer forintos bérleti díj után 39 ezer forintról 20 ezer forintra csökken.

A VG által megszólaltatott szakértők úgy vélekednek, a 15 százalékos fizetendő adó mértéke méltányosnak tűnik, és sokan döntenek úgy, hogy belépnek az adózók táborába. A fehérítés várhatóan nem jár majd az albérleti díjak további emelkedésével.