Kiemelt figyelem irányul Magyarország ingatlanfejlesztéseire

Gazdaság Ország

Rekordot dönthetnek az idén a magyarországi iroda-, lakás- és hotelfejlesztések, amelyeket a legjelentősebb magyar ingatlanfejlesztők a müncheni EXPO REAL-on ismertetnek a nemzetközi befektetőkkel. A régióban is kimagaslónak számító eredmények egyrészt nagyban hozzájárulnak Magyarország gazdasági sikereihez, másrészt ahhoz, hogy egyre több területen éllovasok legyünk az Európa gazdasági növekedésének új motorjává váló közép-európai régióban. Éppen ezért a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállításán is kiemelt figyelem irányul a magyar fejlesztésekre, melyeket október 8-10-ig Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogásával létrejött Budapest-standon mutatnak be a kiállítók. Az érdeklődőket a Financial Times fDi Magazine című kiadványának főszerkesztője által vezetett kerekasztal beszélgetés várja a kiállítás nyitónapján.

A 2018. október 8-10. között Münchenben 21. alkalommal megrendezésre kerülő EXPO REAL a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, ahol a világ 75 országából több mint 2000 kiállító és közel 40.000 döntéshozó gyűlik össze. A Budapest-standon nemzetközi érdeklődésre számot tartó programnak ígérkezik a Financial Times című brit üzleti napilap fDi Magazine című kiadványának főszerkesztője, Courtney Fingar által vezetett szakmai kerekasztal beszélgetés, amelyen a régióval és a magyar piaccal ismerkedhetnek meg a nemzetközi befektetők és ingatlanfejlesztők. A szakmai panelen Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke, Noah M. Steinberg, a WING elnök-vezérigazgatója, Kibédi Varga Lóránt MRICS, a CBRE Hungary ügyvezető igazgatója, Philippe Beurtheret, a Ceetrus magyarországi ügyvezető igazgatója és Jan Hübner, a HB Reavis magyarországi ügyvezető igazgatója vesz részt. Augusztusi-szeptemberi számában az fDi Magazine már közölt egy markáns összeállítást a régióban kiugró eredményeket mutató magyarországi ingatlanpiacról. A fejlesztők az eredményeken és projekteken keresztül mutatják be, miként járult hozzá a magyar piac és a gazdaság teljesítménye a régió kimagasló eredményeihez.

Magyarország régiós mércével mérve is kiemelkedő teljesítményt nyújt több területen. A régió továbbra is egyre vonzóbb a befektetők szemében, Magyarország pedig 15 %-os arányt képviselt a tavalyi év teljes befektetési forgalmában. Erős fejlődés volt megfigyelhető az ingatlanfejlesztési ágazatban, és ez a fellendülés 2018-ban is folytatódik. 2010-hez képest a magyar beruházások növekedtek a legjobban régiós összevetésben: az elmúlt nyolc év alatt több mint 25 %-kal bővültek a fejlesztések, és mivel ez a tendencia folytatódni látszik, Magyarország várhatóan megőrzi vezető helyét a régióban. Az ország bekerült a világ tíz legjobb befektetési célországa közé, régiós szinten pedig két kategóriában is első helyen szerepel a befektetési témákra szakosodott Site Selection Global Best to Invest 2018 jelentésében. Emellett elismerésben részesült a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is, amelyet a Kelet-Európa és Közép- Ázsia legjobb befektetési ügynöksége címmel díjaztak.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese elmondta, „hogy a magyar főváros évről-évre egyre keresettebb befektetési helyszín, amelyet az ingatlanpiaci befektetések statisztikái és a turisztikai eredmények is bizonyítanak. A befektetésekben, városfejlődésben és turisztikában a sportnak is kiemelkedő, sőt egyre jelentősebb szerep jut. Jövőre Budapest tölti be az Európa Sportfővárosa címet, ami hatalmas lehetőség a város ismertségének, elismertségének, imázsának emelésére.” Az elmúlt évek kiemelkedő budapesti, sporthoz köthető fejlesztései közül kiemelte a Duna Aréna megépülését, a Margitsziget felújítását, a kerékpárutak és a MOL Bubi rendszer bővítését, valamint a szabadtéri kondiparkok létesítését. Bagdy hangsúlyozta: „a magyar sportolók kimagasló eredményei mellett a tömegsportok fejlődése is azt tükrözi, hogy Magyarország sportnemzet, amelyet leginkább Budapesten keresztül lehet és érdemes megmutatni, például olyan sikeres nagyrendezvényeken keresztül, mint a tavalyi FINA Vizes Világbajnokság. A Sportfőváros cím elnyerése komoly lehetőség, hiszen az év eseményei jelentősen hozzájárulnak Budapest nemzetközi márkájának építéséhez.” Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évek komoly rehabilitációs és városfejlesztési munkája beérett. „A stabil gazdasági környezet és politikai helyzet, a számos kormányzati és önkormányzati akció eredményeként a magyar főváros évről-évre egyre előkelőbb helyre került az Economist Intelligence Unit élhetőségi rangsorában. Mivel az élhetőség is kiemelten fontos szempont az ingatlanbefektetések során, ezért Budapest minden szegmensében a nemzetközi ingatlanfejlesztés legfőbb európai célpontjává válhat” – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke hangsúlyozta: „Az utóbbi időszakban olyan, a jövőt meghatározó innovatív vállalatok döntöttek hazánk mellett, mint a BMW, a BlackRock, a Samsung SDI vagy az SK Innovation. Ez jól mutatja, hogy a külföldi működőtőke befektetések (FDI) tekintetében Magyarország előkelő helyen szerepel a befektetők listáján, legyen szó a szolgáltató szektorról vagy modern ipari termelésről. A HIPA a következő időszakban fontos céljának tekinti, hogy a működőtőke beruházók mellett az ipari ingatlanok és irodaházak fejlesztésében érdekelt befektetők figyelmét is felhívja a Magyarország által relatív alacsony belépési költség mellett kínált magas hozamokra.”

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója, a Liget Budapest Projekt vezetője emlékeztetett rá, hogy „Budapest a regionális élmezőnyben van a szállodapiacon, az egyre erősödő turizmusnak köszönhetően. A turisztikai eredmények támogatásában jelentős szerep jut a Liget Budapest Projektnek is, a Városliget teljes megújítása ugyanis ma Európa legnagyobb kulturális fejlesztése, amely Magyarország történetének legjelentősebb park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott intézményfejlesztési programmal. Év végére több kiemelt fejlesztés is elkészül, amit a világ meghatározó ingatlanfejlesztői is nagy érdeklődéssel figyelnek. A Liget Budapest Projekt hozzájárul, hogy a magyar főváros még inkább megszilárdítsa helyét a világ idegenforgalmi térképén, 1,5 millió új vendégéjszakát biztosítva a budapesti turizmus számára. A projekt több mint 710 millió eurós többletberuházást vonz a környékre és 120 millió eurós adóbevételt eredményez” – mondta a vezérigazgató.

A CBRE, a világ legnagyobb ingatlan-tanácsadója szállodapiaci tanulmányából kiderül, hogy tavaly a régión belül Budapest hotelpiaca kivételes előrelépést tett a RevPAR (egy kiadható szobára jutó szobaár bevétel) növekedési rátában, megelőzve ezzel a régió kulcsszereplőit. Jelenleg 2700 hotelszoba fejlesztés zajlik a 19 építés alatt álló szállodában és összesen 4000 szállodai szoba épülhet 2020-ig; közülük 3400 a fővárosban. Ez a kiemelkedő szám főként a turisztikai szektor bővülésének köszönhető. 2017-ben rekord számú – 3,7 millió – külföldi látogató érkezett Budapestre, ami 4,5%-kal haladja meg a 2016-os adatokat.

Takács Ernő, a legjelentősebb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke azt hangsúlyozta, hogy más városokkal összevetve a magyar fővárosban az árak alacsonyabbak, és a megtérülési mutatók is vonzóak a nemzetközi befektetőknek. „Magyarország élen jár a régiós ingatlanfejlesztésekben: a CBRE éves jelentése alapján a magyarországi ingatlanokba irányuló befektetések értéke évente 71 %-kal emelkedett 2012-2017 között, szemben a 26 %-os közép-európai régiós átlaggal. 2017-ben mintegy 1,8 milliárd euró értékben vásároltak ingatlanokat magyar és külföldi ingatlanbefektetők Magyarországon, amihez képest az idei év során valamivel alacsonyabb volumen várható, aminek oka az átmenetileg limitált kínálat a prémium befektetési termékek piacán. A legnagyobb mértékű beruházások az irodapiacon várhatók, soha nem látott eredményeket fog felmutatni ez a szegmens, mert nemzetközi viszonylatban alacsony belépési küszöb mellett kínál magas megtérülési rátát a befektetők számára. A bővülést tükröző statisztikák szerint 2018 első felében több mint 253.000 m2nyi irodaterületre kötöttek bérleti szerződést. Az erős első negyedév után 2018 második negyedévében tovább nőtt a kereslet a budapesti irodák iránt, ami 64 %-os növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest. Tovább emelkedett az átlagos ajánlati bérleti díj is a fővárosban: 2018 második negyedévének végén 11,93 eurót tett ki havonta m2-enként, ami 5%-kal magasabb, mint 2017 végén. A második negyedév végén 468.900 m2-nyi irodaterület volt építés alatt, amiből 168.200 m2t várhatóan még az év második felében átadnak. Ebben a szegmensben kiemelkedő fejlesztéseket tudunk bemutatni a szakmai vásáron” – mondta el az IFK elnöke.

Fókuszban a magyarországi ingatlanfejlesztések

A kiemelt kormányzati és önkormányzati fejlesztések, a Liget Budapest Projekt, a Budapesten zajló világszínvonalú projektek és a négy egyetemi város (Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged) kiemelt fejlesztései is bemutatkoznak az EXPO REAL-on. A HIPA is több projektet ajánl a külföldi befektetők figyelmébe, köztük a budapesti EcoDome irodaházfejlesztési projektet, a Hévízi-tó és a Balaton szomszédságában elhelyezkedő Zalacsányban tervezett golf komplexumot és wellness hotelt, a Zala Springs Golf Resortot és Congress Hotel Budapesthotel-fejlesztését. Bemutatja a Budapesttől néhány kilométerre, az M0-M1-M7 autópályák háromszögében található TÓPARK ’BE MY CITY’ multifunkcionális épületegyüttest. Népszerűsíti az egyetemi városok megaprojektjeit is, úgymint a debreceni Business and Innovation Districtet, és a város új üzleti központjában épülő ’A’ kategóriás Forest Offices Debrecent, vagy a Pécs történelmi belvárosában épülő modern ’A’ kategóriás Corso Irodaházat és Dél-Dunántúl legnagyobb ipari parkját, a Déli Ipari Parkot. Miskolcról Magyarország egyik legkomplexebb irodaépülete, a 2020-ban megnyíló Avalon Business Center Miskolc érkezik a Budapest-standra, míg Szegedről a világszínvonalú ELI-ALPS Kutatóközpont és azÚj Tudományos és Innovációs Park. Ugyancsak a HIPA ismerteti a Health Park Kapuvár projektet, a két hotelből és 50 apartmanból álló gyógyászati központot, valamint Budapest szívének egyik prémium hotel-fejlesztését, a Horizon Development közreműködésével megvalósuló a Hold 16-ot is.  A HIPA kínálatában szerepel még a Vecsés Industrial Plot, az M0-s autópálya közvetlen közelségét kihasználó logisztikai központ fejlesztése is.

A nagy ingatlanfejlesztők – AtenorCeetrusForestay DevelopmentFutureal-csoportGránit Pólus CsoportHB ReavisHorizon DevelopmentProperty MarketWING – városarculatot alakító tervezett vagy folyamatban lévő fejlesztéseiket prezentálják. Az Atenor a 6 épületből álló 130.000 m2-es Váci Greens irodaparkkal lesz jelen. Az eddig elkészült 4 épület, közel 80.000 m2 100%-ban bérbeadásra került. Az utolsó két, E és F épületet jövőre, illetve 2020-ban adják át. A 72.000 m2-es, 4 épületből álló Aréna Business Campus kivitelezése folyamatban van, az első, azaz az “A” épület 2019 negyedik negyedévében kerül átadásra. A Ceetrus bemutatja a stratégiai helyen elhelyezkedő raktár és logisztikai központ fejlesztési projektjét, ami az Auchan Maglód kereskedelmi parkjában lesz található. Felvonultatja a Kecskemét zöldövezeti, megújuló városrészében megvalósuló lakóingatlan fejlesztést, a Boróka Parkot, és egy Nyíregyháza melletti ipari ingatlanfejlesztését. A Forestay Development kiemelt projektje Budapest első magas kategóriás nagyléptékű magán kollégiuma: a Milestone Budapest Semmelweis. Az épület 418 egyszemélyes szobával on-campus közösségi szálláshelyet és széleskörű szolgáltatásokat biztosít a diákoknak. A Futureal a Váci úti korridoron épülő WELL Building Platina előminősítésű, 19.861 m2-es Advance Towerrel, az ugyancsak WELL Building Platina előminősítésű 65.400 m2 alapterületű irodaházat, a Budapest One Business Parkkal, valamint a Corvin Sétány projekt területén épülő, 27.390 m2 alapterületű Corvin Technology Parkkal vesz részt a Budapest standon. Elviszi a kiállításra, a most épülő, 54.000 m2-es Etele Plazát is, amely Magyarország harmadik legnagyobb bevásárlóközpontja lesz, Budapest legnagyobb, jelenleg is fejlesztés alatt álló intermodális közlekedési csomópontjában. AGránit Pólus a Central Park projektet, Európa piacvezető szórakoztató, szabadidő és vendéglátó városnegyedének, lakókörnyezetének fejlesztését mutatja be. A projekt helyszíne az egyik legnagyobb összefüggő fejlesztési terület – 9,2 hektár –, amely egy európai főváros központjában található. A HB Reavis jelenleg építi AGORA Budapest projektjét, amellyel egy új városközpont létesít majd a Váci úti irodafolyosó szívében. A neves londoni MAKE Architects és a hazai FINTA Stúdió által megálmodott fejlesztés több mint 130.000 m2-nyi prémium kategóriás irodát és sokszínű szolgáltatásokat foglal magába. Az AGORA első épülete várhatóan 2019 végére készül el. A Horizon Development 2020-ban átadásra kerülő LEED Platinum fejlesztése, a Szervita Square Building 15.000 m2-en kínál modern kereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat a belváros szívében, egy szecessziós történelmi környezetébe organikusan illeszkedő, magas műszaki tartalmú, modern épületben. A fejlesztő egyedülálló szakmai együttműködése egy innovatív milánói építészstúdióval, illetve a ’Bentley Home’ márkával garancia arra nézve, hogy az épület kívül-belül elegáns, kortárs jegyeket visel majd magán, és prémium designmegoldásokat sorakoztat majd fel. A Property Market aBudaPartot, Magyarország legnagyobb vegyes funkciójú városnegyed fejlesztését mutatja be, kimagasló arányú zöld- és vízfelülettel, Újbudán. A WING Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb irodaháza, a Magyar Telekom székház bemutatásakor azt hangsúlyozza, hogy az épület landmark szerepet tölt be a repülőtéri úton érkezve a belváros kapujában. Beszámolnak még új evosoft-Siemens székház Duna-parti épületének fejlesztéséről, a Skylight CITY irodaház kialakításáról, egy hajdani kereskedelmi épület átépítéséről, és a Kassák Residence-ről, Budapest első közösségi szolgáltatásokat kínáló lakóparkjáról a belváros szomszédságában, valamint a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér szomszédságában megvalósuló Wizz Air nemzetközi repülési oktatóközpontról, amely Magyarország legnagyobb repülési oktató központja, régiós szinten is egyike a legmodernebbeknek.

A kiállítók között találjuk a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalatát, a CBRE-t is. A standon jelen lesz a Duna House Cégcsoport, Kelet-Közép-Európa legnagyobb ingatlanközvetítői csoportja, a KPMG Magyarország, a világ egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cége; az ingatlanjog szakterületét pedig a nemzetközi rangsorokban első helyen szereplő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda képviseli.

 Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)