Új piacok felé nyit a Fundamenta

Gazdaság

Új termékeket fejlesztett, és hamarosan új piacokra is belép a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.; Tátrai Bernadett elnök-vezérigazgató egyebek mellett a megújuló erőforrások finanszírozását, az ingatlan- és az állampapír-közvetítést említette csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tátrai Bernadett különlegesnek nevezte a tavalyi évet, a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának tavaly októberi eltörlése után a társaságnál újraértékelték a helyzetet, és a változást lehetőségnek tekintették arra, hogy új piacok felé nyissanak. Ebben jól tudnak építeni 900 ezres ügyfélkörükre, kétezres értékesítési hálózatukra és a bevált, lakás-takarékpénztári konstrukcióra. Eddig 1,3 millió ügyfél lakáscélját finanszírozta a társaság, 2022-re 2 millió “lakásálom” megvalósítása a cél – tette hozzá.

Az új, 5-8 éves stratégiában az egyik legfontosabb alappillér a lakáshitelezés lesz továbbra is, de szélesebb körben kívánják kielégíteni a lakáshoz kapcsolódó igényeket. Ökoszisztémát építenek ki, ennek egyik eleme a megújuló erőforrások, ezen belül elsőként a napelem-rendszerek telepítésének közvetítése, illetve finanszírozása lesz. A társaság belép az ingatlanközvetítési piacra is, a cégbíróság már bejegyezte a cégcsoport ingatlanközvetítésre specializálódott leányvállalatát, a nyári, budapesti indulást követően országosan is kiterjesztik a tevékenységet.
A Fundamenta júniusban megkezdi az állampapír-közvetítést is, hálózatában kincstári számlát lehet nyitni. Örülnek ennek a lehetőségnek, nem érzik úgy, hogy konkurenciája lesz a termékeiknek – tette hozzá.

Elmondta: a Fundamenta 2018-ban 8,34 milliárd forint adózás előtti és 6,98 milliárd forint adózott eredményt ért el. A lakáskassza az egy évvel korábbihoz képest 50 százalékkal növelte szerződésállományát. A kamatokkal és támogatásokkal növelt bruttó betétállomány 2018 végére meghaladta az 502 milliárd forintot, 15 százalékkal – 67 milliárd forinttal – emelkedett egy év alatt. A kihelyezett hitelek állománya az előző év végi 343 milliárd forintról 408 milliárd forintra nőtt 2018 végére. A társaság részesedése a lakáshitelpiacon meghaladja a 12 százalékot, a fix kamatozású lakáshitelek terén pedig a piac közel harmadát fedi le.

Morafcsik László vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy a szabályozás változását követően, novemberben bevezetett egyik új termék, a Gondoskodó lakásszámla rendkívül sikeres, már több tíz milliárd forintos állományt kezelnek. Hozzátette, ez bizonyítja, hogy a lakáspénztári termék iránt állami támogatás nélkül is van kereslet, csakúgy, mint Németországban, ahol az állomány 70 százalékához nincs állami támogatás, mert az csak szociális alapon jár.

A Gondoskodó Lakásszámla konstrukció keretében 20-40 ezer forintos befizetéshez 5 százalékos kamatbónusz jár és 2,9 százalékos hitelkamat (4,93 százalék THM) mellett legfeljebb 11 millió forint hitel vehető fel. A másik új termék a Gyarapodó lakáskassza 5-22,5 százalékos kamatbónusszal, havi 20-100 ezer forint befizetéssel, 0,93-2,44 százalékos EBKM-mel, amelynél 5,5 százalékos hitelkamat (7,09 százalék THM) mellett legfeljebb 50 millió forint hitel vehető fel.

Tátrai Bernadett kérdésre kitért arra is, hogy a lakás-takarékpénztárak szabályozásának újragondolása is napirenden van, erről megkezdődött a szakmai munka, reményei szerint ősszel sor kerülhet rá. Az alapfilozófiát megtartva szeretnének bizonyos korlátokat lebontani, hiszen a megtakarítások felhasználására most is ugyanolyan szigorú szabályok vonatkoznak, mint amikor állami támogatást élveztek. Külföldön szélesebb körben – Ausztriában például az oktatás finanszírozására is – fel lehet használni a lakástakarék megtakarítást – mondta.

A tavaly októberi lakás-takarékpénztári roham után két vizsgálat is volt a Fundamentánál, mindkettő azt állapította meg, hogy minden ajánlat rögzítése és feldolgozása a szabályoknak megfelelően történt – mondta az elnök-vezérigazgató.