Csőtörés: pünkösdre lehet kész a helyreállítás

Helyi hírek

A sorozatos debreceni csőtörések nehéz feladat elé állították a Vízmű embereit. A vezérigazgató legfrissebb közleményét olvashatjuk:

A 2016. 05. 02-án történt csőtörés helyreállítási munkái a szerdai napon – 2016. 05. 04-én – az eredetileg meghatározott ütemterv szerint folytatódtak, és megkezdődött a közműalagút bontása. A bontási munkákat fokozott óvatosság mellett kellett végezni, mert a közműalagútban elhelyezett vezetékek, kábelek ideiglenes kihelyezése további napokat vett volna igénybe, ezért védelembe helyezésük mellett történt meg a műtárgy bontása. A vasbeton szerkezet elbontása után 05. 05-én, csütörtökön délelőtt lehetett a munkaterületet visszaadni a vezetéképítést végzők számára. Megkezdődött az eddig még fel nem tárt másik oldali törött csővég feltárása, a sérült csőszakasz eltávolítása és a csőfektetéshez szükséges munkaterület előkészítése.

13100852_488394538019380_7049876248562770465_n

A csütörtöki napon a terveknek megfelelően Németországból megérkezett az NA 600 méretű polietilén cső, a szükséges csatlakozó idomokkal együtt. A szoros határidők miatt az éjszakai beépítést mellett döntöttünk. A pontos méretre vágás és fertőtlenítést követően, este 20.30 órakor a cső a beépítés helyszínére lett szállítva, és megkezdődött a beépítési munkaművelet. A felszínen jelentős nagyságúnak tűnő munkagödörben igen szűk hely állt rendelkezésre a cső beépítési helyre való lerakására, de 21.00 órakor az új csőszakasz a helyére került. A Debreceni Vízmű Zrt. szakemberei a csővezeték csatlakoztatását elvégezték, és 22.00 órára sikerült az NA600 méretű vízvezeték folytonosságát helyreállítani. A munkálatok a mai napon – 05. 06-án, pénteken – a sérült vezetékszakasz mosatásával, fertőtlenítésével, és az ezt követő feltöltésével folytatódnak. A feltöltést követően a nyomáspróbát kell megtartani. A szivárgásmentesség biztos tudatában kezdődhet meg a vízvezeték fölötti föld feltöltése, rétegesen tömörítve. A munkagödör a pénteki napon nem tölthető fel teljes mértékben, mert a szombati napon folytatni kell a közműalagút további bontását, hogy minden instabil vasbeton szerkezet eltávolításra kerüljön az út alól. A tervek szerint a műtárgy bontási munkáinak végleges befejezése után a vasárnapi napon megkezdődik a keresztező közművezetékek, kábelek szükséges mértékű cseréje, védelembe helyezése, hogy a hétfői napon tovább folytatódhasson a helyreállítási munka. A feszített munkavégzés eredményeként várhatóan a pünkösdi ünnepek idejére a munkagödör feltöltése és az útalap elkészítése befejeződhet.

Ányos József
vezérigazgató