Kiemelt régészeti lelőhelyen kutatott, vádat emelnek ellene

Helyi hírek

Régészeti lelőhely megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járási Ügyészség egy budapesti férfival szemben. A Hajdúböszörményben lévő egyik múzeum kiemelt kutatási területébe és programjába tartozik a Hajdúböszörmény-Zelemér külterületén található nagy kiterjedésű régészeti lelőhely.

A vádlott 2016. március 27-én 17 óra körüli időben, hatósági engedély nélkül a fenti területen fémkereső készüléket használt abból a célból, hogy régészeti leleteket találjon. A férfi nagy területet bejárt és a fémkereső detektor jelzései alapján ásóval több helyen megbontotta a földterületet.

A budapesti férfi cselekményével megszegte a kulturális örökség védelméről szóló törvény azon rendelkezését, miszerint a régészeti örökség elemeit lehetőleg eredeti lakóhelyükön, eredeti állapotukban, eredeti összefüggéseikben kell megőrizni.

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a vádlott ellen régészeti lelőhely megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A vádiratban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.