Szabadidős sportprogramokat szervez az MRS Hajdú-Bihar és Veszprém megyében

Helyi hírek Ország

A Magyar Rendészeti Sportszövetség (MRS) közreműködésével három évig tartó, prevenciós célú szabadidős sportprogramsorozat indul Magyarország két régiójában, Hajdú-Bihar és Veszprém megye környékén.

A program célja a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, hozzáférés javítása a hátrányos helyzetű célcsoportok számára és a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében két kevésbé fejlett régióban – hangzott el a projektindító pénteki sajtótájékoztatón.
Vincze P. Márton, az MRS ügyvezető elnöke elmondta, hogy tavaly nyertek egy három évre szóló, 350 millió forintos európai uniós pályázaton, mely által tömegeket szeretnének megmozgatni a szövetség profiljába tartozó sportágakban, úszásban, kerékpározásban, gyaloglásban.

A két régiót előzetes tanulmányozás alapján választották ki aszerint, mennyire aktív sportszervezők működnek a térségben, illetve hol van a legnagyobb szükség a segítségre, vagyis “hova kell elvinni a mozgást, a sportot, mert az emberek nem tudják megfizetni a sporteszközöket, nem hallottak mobil fitneszparkról” – fogalmazott Vincze P. Márton.
Stocker Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportkapcsolati főosztályvezetője arról beszélt, hogy Magyarországon a várható élettartam nem túl magas, az Európai Unió országaihoz viszonyítva pedig még rosszabb a helyzet.

“Ez a program azért különösen hasznos, mert az egészségfejlesztő sportágakat népszerűsíti a hátrányos régiókban” – emelte ki.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a három év alatt a két régióban 21 “megmozdulást” szerveznek, amikor az érdeklődők a mozgás mellett tájékoztató jellegű előadásokat hallgathatnak. Külön figyelmet fordítanak a fogyatékkal élőkre, akik számára speciális mozgásformákat alakítanak ki. A program során legalább 15 ezer ember megmozgatása a cél, az eseményeken a részvétel ingyenes lesz. Az első rendezvényre októberben kerül sor.