Richter Debrecen

Többfunkciós közösségi és irodaépülettel bővül a Richter debreceni biotechnológiai üzeme

Helyi hírek Ország

Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere, Kósa Lajos, országgyűlési képviselő, valamint Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke ünnepélyes keretek között elhelyezte a Richter debreceni biotechnológiai üzeme területén épülő irodaházának alapkövét.

Debrecen gazdaságában meghatározó szerepet betöltő Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzeme 2012-ben kezdte meg működését a Határ úti Ipari Parkban. Azóta további jelentős fejlesztések történtek, melynek eredményeképpen 2016-ban a bioszimiláris készítményeket fejlesztő és gyártó részleg tovább bővült, 2018 márciusában pedig átadásra került a Molekuláris Biológiai Laboratórium. Ezekkel a lépésekkel a debreceni beruházás összértéke immár meghaladja a 40 milliárd forintot.

A kutatói és gyártói kapacitás bővítése ugyanakkor megnövekedett igényeket támaszt a meglévő irodai infrastruktúrával szemben, melyet a Richter további 2 milliárd forintos beruházással kíván megoldani. Az új, közösségi és irodai funkciókat ellátó, modern épületkomplexum kialakítása és jövőbeni működtetése épp olyan magas színvonalról tanúskodik, mint ami a vállalat K+F és gyártási folyamatait jellemzi. A Richter kiemelten kezeli a magasan képzett, elkötelezett munkaerő itthon tartását, ezért inspiráló és versenyképes környezetet kíván biztosítani munkavállalói számára.   

„A Richter stratégiai célja egy olyan komplex és versenyképes biotechnológiai termékvonal létrehozása, amelynek segítségével magas szellemi hozzáadott értéket képviselő, innovatív készítményekkel bővítheti termékportfólióját. A jelenlegi beruházással olyan munkakörnyezetet szeretnénk biztosítani, mely ösztönzi a magasan képzett munkaerő itthon tartását és hazavonzását, ily módon is támogatva stratégiánk megvalósítását.”

 – mondta el köszöntőjében Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke.

A beruházás elindításában jelentős szerepet játszott az a kiváló szakmai együttműködés, amely Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Richter Gedeon Nyrt. között valósult meg az elmúlt évek során.

Az eseményen beszédet mondott Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere is, aki kiemelte:

Debrecen gazdasági értelemben olyan állomáshoz ért, ahol az új munkahelyek megteremtése mellett egyre inkább fontos lesz a versenyképesség fenntartása is. Ehhez pedig az kell, hogy a már meglévő munkahelyeket a cégek még vonzóvá tegyék. A Richter Gyógyszercég felismerte ennek a jelentőségét és azért épít mintegy 2 milliárd forintból egy új gyáregységet, hogy a már itt dolgozó munkatársainak vonzóbb és kényelmesebb körülményeket teremtsen. Ez a fejlesztés ebben az értelemben példaértékű.”

„Debrecen számára különösen fontosak az olyan magas szellemi hozzáadott értékkel bíró ipari beruházások, amelyet a Richter is hozott a városba. A felmerülő munkaerőpiaci igények kielégítésére a helyi felsőoktatás és szakképzési rendszer magasan képzett munkaerőt tud biztosítani, így az ilyen beruházásoknak az is az előnye, hogy az itt tanuló fiatalok helyben kezdhetik meg szakmai pályafutásukat.”

hangsúlyozta Kósa Lajos, országgyűlési képviselő az ünnepségen.

A 3500 nm alapterületű, többszintes épületkomplexumban a 72 új irodai munkaállomás mellett, étterem, konferenciaterem, üzemorvosi rendelő, gépészeti- és elektromos rendszerekhez szükséges helyiségek, valamint szerverterem kerül kialakításra. Az épületegyüttes használatbavétele előreláthatóan 2019. év végén várható.