Előbb bántalmazott, majd leszúrt két gyanútlan járókelőt a pécsi fiatalkorú

Helyi hírek Rendőrség

A Pécsi Törvényszék a 2019. június 4. napján megtartott tárgyaláson fk. U. M. elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, és ezért 7 év 10 hónap fiatalkorúak börtönére és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Fk. M. Dzs. másodrendű, fk. M. E. harmadrendű, P. A. negyedrendű és Cz. J. ötödrendű vádlottakat társtettesként, csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és társtettesként elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt halmazati büntetésül 9 hónaptól 2 évig terjedő, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Megállapította, hogy fk. M. Dzs. másodrendű és fk. M. E. harmadrendű vádlottak pártfogó felügyelet alatt állnak.

A büntetőeljárás során felmerült 7.062.403 forint bűnügyi költségből 6.181.189 forintot fk. U. M. elsőrendű vádlott köteles megfizetni, a fennmaradó részt az másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak, illetve az állam viseli.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2015 júniusában az öt vádlott – akik közül hárman fiatalkorúak – Pécs belvárosában szórakozott, melynek során jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztottak több vendéglátóhelyen.

Éjjel 2 óra után értek az egyik belvárosi szórakozóhelyhez, ahol az elsőrendű vádlott a földről felvett egy botot, majd minden előzmény nélkül megütött egy járókelőt. Ezt a bántalmazást észlelte az egyik későbbi sértett, aki számonkérte a vádlott cselekményét. Ekkor mind az öt elkövető nekitámadt a sértettnek, valamennyien több alkalommal, ököllel testszerte ütlegelték, majd miután a földre került, többször megrúgták. Miután a sértett bántalmazását abbahagyták, a téren tartózkodó személyek a sértett segítségére siettek.

Rövid idő elteltével azonban a vádlottak közül hárman ismét megjelentek és rugdosni kezdték a korábbi áldozatukat, aki az ütéstől a földre került. Ezután a helyszínt a vádlottak elhagyták, csak az elsőrendű vádlott maradt ott, és a földön fekvő sértettnek korábban segítséget nyújtó személyre támadt. A dulakodás során a felek földre kerültek, ezért az öt vádlott közül kettő ismét visszatért a helyszínre és ők is bekapcsolódtak a bántalmazásba.

A bántalmazás során az elsőrendű vádlott elővett egy 9 cm pengehosszúságú kést és azt négy alkalommal az először bántalmazott férfi hátába szúrta. Mindezt a helyszínen többen észlelték, akik közül egy személy a bántalmazottak segítségére sietett. Ekkor az elsőrendű vádlott ezt a személyt is hasba szúrta, majd az elkövetők a helyszínről elmenekültek.

A bántalmazás következtében két sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, az egyiknél maradandó fogyatékosság alakult ki. Mindkét sértett életét a gyors, szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

Fk. U. M. elsőrendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be az ítélet ellen elsődlegesen felmentés, másdolagosan enyhítés végett, az ügyész pedig három munkanapot tartott fenn az esetleges jogorvoslat előterjesztésére. A többi vádlott és védőik tudomásul vették a bíróság döntését.

https://pecsitorvenyszek.birosag.hu