Tesco-sztrájk – Folytatódik a munkabeszüntetés 10 óra és 24 óra között

Ország

Folytatódik a Tescónál meghirdetett sztrájk ma 10-től 24 óráig.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.

A Tesco közölte, hogy ezen a hétvégén is az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójának színvonalas kiszolgálására fókuszál, és arra törekszik, hogy boltjai a sztrájk idején is a megszokott rend szerint működjenek, a munkabeszüntetés miatt kieső munkaerő pótlására a vállalat diákmunkát rendelt a törvényi előírásokkal összhangban.

A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen. Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.

A munkáltató tájékoztatása szerint pénteken a Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában volt tapasztalható valamilyen fennakadás. A szakszervezet példátlanul sikeresnek tartotta a sztrájkot, mivel a dolgozók szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz.

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Az alábbi áruházak vannak zárva:

Balatonboglár

Ózd

Paks

Sátoraljaújhely

Székesfehérvár, Palotai u.

Győr, Hunyadi u.

Győr, Hédervári u.

Győr, Lajta u.

Győr, Herman O. u.

Budapest, Ady Endre u.

Budapest, Andor u.

Budapest, Bartók Béla u.

Budapest, Fehérvári út

Budapest, Hasadék u.

Budapest, Vihar u.

Budapest, Szent László u.

Debrecen, Szentgyörgyfalvi u.

Szombathely, Gazdag E. u.

A Tesco a kellemetlenségekért elnézést kér.