Figyeljünk a téli időjárás veszélyeire!

Rendőrség
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a biztonságos közlekedés érdekében szeretné felhívni a figyelmet a téli időjárás veszélyeire és a megváltozott útviszonyokra.

Télen jellemző a ködös, párás idő, a nappalok rövidülése miatti romló látási viszonyok, a szinte folyamatosan nedves és csúszós útburkolat. Ezek a tényezők jelentősen növelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát. A téli időszak emiatt teljesen más közlekedési magatartást igényel, mint azt a nyári időszakban megszokhattunk.

Emiatt is nagyon fontos, hogy jól felkészített, biztonságos, megfelelő műszaki állapotú járművel induljunk útnak.

Ennek érdekében mindenképpen szükséges az alábbiakra figyelni:

  • A járművek őszi – téli felkészítése elengedhetetlen. A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése.
  • Fontos lehet még a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, és a megfelelő ablakmosó folyadék vagy páramentesítő megléte.
  • Gyakori a szélvédő és az ablakok bepárásodása. Ezt ablaknyitással, megfelelő fűtéssel és száraz törlőruhák használatával együtt megszüntethetjük.
  • Fontos továbbá ellenőrizni a gépjárművünk izzóit, amelyek fényereje több éves használat után akár a felére is csökkenhet, illetve a szennyeződések szintén jelentősen ronthatják azok hatását.
  • A téli hónapokra történő felkészülés jegyében fontos szem előtt tartani, hogy a nyári gumi 7 Celsius-fok alatt már nem teljesíti feladatát. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, amelyhez elengedhetetlen a fékek, a futómű és a gumik kifogástalan állapota is.
  • A lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel ellenőriztessük, mert az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát azok állapota is jelentősen befolyásolja.
  • Hosszabb utazás esetén készüljünk fel, hiszen szükség lehet takaróra, melegebb ruházatra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, illetve elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Az ilyen jellegű utazások előtt mindig tájékozódjunk az út – és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel (pl. vonattal) indulunk útnak vagy elhalasztjuk utazásunkat.

Tanácsaink gépjárművezetők részére:

Készüljünk fel a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra:

  • Ilyenkor gyakran tapasztalhatóak ködfoltok, még aránylag jó látási viszonyok mellett is váratlanul belefuthatunk ködösebb területekbe és a látótávolság hirtelen néhány méternyire is lecsökkenhet. A ködbe így általában teljes sebességgel rohanunk bele, és ott pánikszerűen fékezünk. Jusson eszünkbe, hogy aki mögöttünk halad, az ilyen esetben menthetetlenül utolér bennünket. Ezt csak úgy védhetjük ki, hogy a ködös szakaszt észlelve még a jól belátható úton lecsökkentjük a sebességet. Amennyiben már beértünk a ködös útszakaszba, akkor ne fékezzünk pánikszerűen, hanem figyeljük a mögöttünk haladókat is. A sűrű ködben kapcsoljuk be a tompított világítást (ha van, akkor a ködlámpát is).
  • A téli időszakra jellemző nedves, nyálkás, esetenként falevelekkel borított, jeges, havas utak komoly odafigyelést igénylenek. Számítsunk rá, hogy nedves útfelületen jelentősen nő a fékút, a féktávolság, a hirtelen fékezéssel nagymértékben nő a megcsúszás, kifarolás, adott esetben a pályaelhagyás veszélye is. Ilyen útviszonyok között a megengedettnél is alacsonyabb sebességgel közlekedjünk, óvatos, finom fékhasználatra törekedjünk és kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat.
  • Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
  • A távolságbecslő képességet a pára és a köd erősen rontja, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk.
  • Különösen figyeljünk ilyenkor a gyalogosokra, mivel esős, sáros időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. Ők ilyenkor jellemzően arra figyelnek, hogy ne lépjenek tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé léphet.
  • Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, óvodák, iskolák, buszmegállók környékén.
  • Nagyon fontos, hogy készüljünk arra is, hogy az éjszaka folyamán gépjárművünk lefagyhat, így a reggel szánjunk időt arra, hogy gépkocsinkról nyugodtan letakaríthassuk például a havat, hogy megfelelően kilássunk. Ezzel az is megelőzhető, hogy késésünkből adódóan idegessé, türelmetlenné váljunk és emiatt figyelmetlenül siessünk úticélunk felé.
  • Azoknak a járművezetőknek, akik kezdők vagy a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton. Vezetéstechnikai pályákon azonban biztonságosabb körülmények között tudnak gyakorolni, szakképzett oktatók segítségével.

Tanácsaink a gyalogosként vagy kerékpárosként közlekedőknek:

  • A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti baloldalon, lakott területen kívül mindig a baloldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni.
  • Kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral (első, hátsó világítás, küllőprizma, csengő, első és hátsó fék, hátulra egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma), fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell közlekedniük.
  • Fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet.
  • A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság hangsúlyozza továbbá számukra a látni és látszani elv betartásának fontosságát, hiszen a rossz látási viszonyok között ez különösen fontos.

    Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság!