Ülést tartott a területi tűzmegelőzési bizottság

Rendőrség

Az elmúlt héten tartotta második féléves ülését a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. A területi sajátosságokat szem előtt tartó, munkaterve szerint programozottan, illetve szükség szerint – az évszakhoz kötődően – tűzmegelőzési tájékoztatókat kiadó, a megye lakosságát, a gazdaságot időszerű figyelmeztetésekkel és hasznos tanácsokkal ellátó testület a 2018. évben végzett tevékenységét értékelte.
A rendezvényen megjelentek – a bizottság tevékenységében fontos szerepet játszó – állami szervek, az ipar és a mezőgazdaság, valamint a tűzvédelmi szolgáltató vállalkozások képviselői, akiket Karsa Róbert tűzoltó ezredes tanácsos, a területi tűzmegelőzési bizottság alelnöke köszöntött.

Karsa Róbert ezt követően a 2018-as év eddigi tűzoltói beavatkozásainak számai alapján összefoglalta az évet, néhány tanulságos káresetet kiemelt, valalmint megemlítette mindazon kampányokat, kitelepüléseket, amelyek során a bizottság a tűzmegelőzési tevékenységét ellátta.

Az alelnök úr kihangsúlyozta, hogy az év során rengeteg nyomtatott anyagot, főként plakátot, szórólapot, és leporellót osztottak ki a különböző rendezvények alkalmával, vagy az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett kampányok során. Ilyen volt például az „Előzzük meg a kéménytüzet, avagy jó tanácsok a fa- és a széntüzelésű berendezések használatához” című kiadvány, amelynek a célközönséghez történő eljuttatásában – a kéménytűz esetek területi eloszlását is figyelembe véve – a kéményseprő-ipari tevékenységet ellátók nyújtottak segítséget.

Fontos volt, hogy ezek az anyagok a társadalom minden korosztálya számára fontos üzenetet, információt hordoztak a tűzmegelőzéssel kapcsolatosan.

A fiatalabb korosztály számára az iskolai, gyermeknapi kitelepüléseket, vagy az évről-évre meghirdetett alkotói pályázatot lehet kiemelni, amelyre egyre több anyagot nyújtanak be az óvodások, és iskolások. Ezek a pályamunkák pedig nem csak területi szinten, hanem országosan is elismerésben részesültek, 2018-ban is több diák vehetett át jutalmat az országos díjátadó ünnepségen.

Az éves beavatkozásokat tekintve Karsa Róbert elmondta, hogy az előző évekhez képest csökkent az otthon jellegű, a szabadtéri, és a kéménytűzesetek száma is. Csökkenés tapasztalható a szén-monoxid mérgezés okozta káresetek számában is. Mindezek az eredmények fontos visszajelzések a bizottság tagjai számára is, hiszen a beavatkozások csökkenése azt mutatja, hogy lakosság figyel a szakemberek felhívására, és törkeszik a tűzmegelőzésre.

Az alelnök úr előadása zárásaként megköszönte a bizottsági tagok munkáját, és reményét fejezte ki, hogy a következő évben is segítséget tudnak nyújtani az emberek számára jótanácsaikkal, felhívásaikkal.