Elfogadta a román kormány az államfő által kifogásolt költségvetés-kiigazítást

Világ

Elfogadta szerdai ülésén a szociálliberális román kormány az idei első költségvetés-kiigazítást, annak ellenére, hogy a nemzetbiztonsági intézményektől forrásokat elvonó, a jobboldali államfő által is kifogásolt kiigazításhoz nem járult hozzá a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT).

A Viorica Dancila vezette kabinet a költségvetési törvényben elfogadottnál összességében csaknem 10 milliárd lejjel (700 milliárd forint) több kiadást és 8,8 milliárd lejjel több bevételt irányzott elő. A többlet jelentős részét a pénzügyminisztériumhoz, a belügyhöz, az egészségügyi tárcához és az oktatáshoz irányítják, alapvetően a megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésére.

Csökken viszont a munkaügyi tárca, a külügyminisztérium, a titkosszolgálatok és az elnöki hivatal büdzséje. A forráselvonást a kormány azzal indokolta, hogy az érintett intézmények az első félévben nem költötték el a rendelkezésükre álló forrásokat.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a kiigazításnál – az eredeti büdzséhez hasonlóan – 5,5 százalékos GDP-növekedéssel számoltak, és azt az elvet vették figyelembe, hogy a megkezdett beruházások finanszírozását, a bérek, nyugdíjak, szociális segélyek kifizetését ne veszélyeztessék.

Bár az Európai Bizottság már májusban a túlzott költségvetési optimizmus veszélyeire figyelmeztette Bukarestet és azt valószínűsítette, hogy a kormány bérpolitikája miatt a román államháztartási hiány mind az idén, mind a jövő évben túllépi GDP-arányosan a 3 százalékot, a román kormány következetesen azt állítja, hogy a deficitet a 3 százalékos küszöb alatt tartja.

Az egymással meglehetősen feszült politikai társbérletben élő román elnöki hivatal és kormány között éles vita bontakozott ki a költségvetés-kiigazítás kapcsán. A jobboldali Iohannis “politikai piszkálódásnak” nevezte, hogy a baloldali kormány a nemzetbiztonsági intézményektől és az elnöki hivataltól akar forrásokat elvonni, amivel szerinte az ország biztonságát és Románia nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését veszélyezteti.

Az elnök kedden a CSAT ülésének felfüggesztésével próbálta jobb belátásra bírni a kormányt. A kabinet viszont úgy értékelte: egy költségvetés-kiigazításnál csak az a kötelezet valóban ki kell kérnie a CSAT véleményezését, de nem szükséges azt megvárnia, vagy figyelembe vennie, így a döntés elnapolása nem akadályozhatja meg a büdzsé kiigazítását.