Súlyos fennakadásokat okoz a havazás több német tartományban

Világ

Egyre súlyosabb fennakadásokat okoz a havazás Németország déli részén, több tartományban sokhelyütt csaknem teljesen leállt a közlekedés szerdán.

Az ötödik napja tartó havazás eddig főként Bajorország déli részén, az Alpokban okozott gondokat, szerdán viszont már Türingiában és Szászországban is. Késések és járatkimaradások nehezítik a közlekedést például a drezdai repülőtéren, és a térségben számos közúti baleset történt.

Továbbra is Bajorországban a legsúlyosabb a helyzet. Münchenben a helyi közösségi közlekedési vállalat figyelmeztette az utasokat, hogy a buszok a legtöbb vonalon nem tudják betartani a menetrendet, a bajor főváros nemzetközi repülőterén pedig 60 járatot töröltek.

A tartományban több alsóbbrendű utat lezártak, az autópályák pedig mindenütt nehezen járhatóak. A nehézségeket jelzi, hogy egyedül az A9-es jelzésű autópályán, a Nürnberg felől Münchenbe tartó oldalon 36 kilométer hosszúságú dugó keletkezett, ami másfél órával meghosszabbította a menetidőt.

A közlekedés nehézsége miatt szerdán 13 járásban és városban volt tanítási szünet az iskolákban. A Miesbach nevű járásban továbbra is katasztrófaállapotot van érvényben, a járási közigazgatási hivatal azt kéri a lakosoktól, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak autóval. A berchtesgadeni járásban fekvő Marktschellenbergnél négy méter magas hóréteggel borított be lavina egy utat, személyi sérülés nem történt. Egy 880 lakosú kistelepülést, Jachenaut csaknem teljesen elzárt a hó a külvilágtól, a községben a Vörös Kereszt munkatársai osztanak élelmet – jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint péntekig további 90 centiméterrel vastagodhat a hótakaró. Számos település önkormányzata ezért figyelmeztette a lakosságot, hogy el kell takarítani a havat az épületekről, mert beszakadhat a tetőszerkezet az egyre nagyobb súly alatt.