A török uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztésére szólított fel ismét az Európai Parlament

Világ

Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel ismételten az Európai Parlament (EP), a szerdán elfogadott állásfoglalás szerint az országban ugyanis drámaian romlott a jogállamiság és az emberi jogok helyzete.

A strasbourgi plenáris ülésen 370:109 arányban megszavazott dokumentumban a képviselők súlyos aggodalmuknak adtak hangot a jogállamiság, az emberi jogok, a sajtó szabadsága és a korrupcióellenes küzdelem állapota, valamint az egyszemélyi elnöki rendszer kiépítése miatt.

“Ha az EU komolyan veszi a saját értékeit, akkor a csatlakozási tárgyalások hivatalos felfüggesztésén kívül nem képzelhető el más lépés” – hangsúlyozta Kati Piri szociáldemokrata jelentéstevő.

A képviselőtestület üdvözölte, hogy tavaly feloldották a két éven át tartó szükségállapotot, azonban sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a 2016-os puccskísérletet követően bevezetett elnöki és hatósági jogkörök közül sok továbbra is érvényben van, ami jelentősen korlátozza az alapvető szabadságjogokat az országban.

Az EP leszögezte: a súlyos helyzet ellenére életben kell tartani a politikai párbeszédet és támogatni kell a török állampolgárokat, európai uniós forrásokat kell elkülöníteni a helyi jogvédők, diákok és újságírók számára, de nem Ankarán, hanem civil szervezeteken keresztül eljuttatni ezeket.

A képviselők kiemelték, a lehetőségek között kell tartani az EU és Törökország közötti vámuniós egyezség fejlesztését, hogy az például a mezőgazdasági termékekre és a közbeszerzésekre is kiterjedjen, de ez kizárólag jelentős konkrét javulás esetén lenne elképzelhető.

Végezetül méltatták Törökország szerepét a migrációs válság kezelésében, illetve azt, hogy az ország menedéket nyújtott több mint 3,5 millió szíriai menekültnek.

“Az alapvető jogok tiszteletben tartására vonatkozó kéréseink süket fülekre találtak Ankarában. (…) Az EU vezetőinek ezért minden eszközt fel kell használniuk, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a török kormányra” – mondta Piri.

Ömer Celik, a török kormánypárt szóvivője azzal vádolta Twitter-üzenetében az EP-t, hogy “a szélsőjobboldal szűk ablakán keresztül látja a világot”.

Az Európai Parlament állásfoglalása jogilag nem kötelező érvényű, de szakértők szerint fokozhatja a nyomást a csatlakozási tárgyalások lebonyolításában illetékes uniós szerveken.