Az agrárium modernizálásáért

Egyetem

Szibériai vendégelőadók ismertették a gazdaság legmodernebb, világhírű kutatásait a Kerpely Kálmán Szakkollégium hallgatóinak.

A mezőgazdaságban rejlő egyre hatékonyabb tudományos és innovációs potenciált elemezte a Szibériai Tudományos Akadémia professzora, Kuleshov V.V. a Debreceni Egyetemen a Kerpely Kálmán Szakkollégium hallgatóinak tartott előadásában. Seliverstov V. Ye, a közgazdaságtudományok doktora pedig a tudomány szerepét hangsúlyozta a tervezésben és a megvalósításban.

– A Szibériai Tudományos Akadémia és az ottani egyetemek is a világ élvonalába tartoznak kutatások terén, miközben tehetséggondozó programjaik is példaértékűek. A kihívás manapság világszerte, így Szibériában és itt Magyarországon is az, hogy a tudományos eredmények hogyan és milyen mértékben hasznosulnak a gyakorlatban – mondta Nagy János professzor, a Kerpely Kálmán Szakkollégium igazgatója.

A Debreceni Egyetemen nyolc évvel ezelőtt megalakult szakkollégium is kifejezetten a gyakorlatba átültethetőséget tartja szem előtt, azt, hogy a hallgatók végzett mérnökként tevékenyen hozzájáruljanak majd a precíziós mezőgazdaság fejlesztéséhez. Az ötven szakkollégista már az egyetemi évek alatt megismerheti a legmodernebb kutatási eredményeket, technológiai fejlesztéseket.

– Szakterületeik a biológiai, agrokémiai alapkutatásoktól a genotípusok vizsgálatán, a növényvédelmen, a tápanyag- és vízgazdálkodáson át egészen az alkalmazott műszaki tudományokig terjednek. Angol, francia, német, holland, belga egyetemi kapcsolatok révén oktatási és szakmai gyakorlati programokban vehetnek részt, legutóbb például az európai világkiállításon jártak, ahol már a jövő évtized mezőgazdasági technológiáit mutatták be – tette hozzá Nagy János professzor.