Finisszázzsal zárul az Újratervezés a Modemben

Kultúra

Számos programmal várja az érdeklődőket az Újratervezés. Válogatás az Antal-Lusztig-gyűjteményből című kiállítás két napos – 2016. április 16-17-én zajló – finisszázsa a Modemben. Megjelent a tárlat katalógusa is.

Az esemény alkalmából Papp László polgármester és Antal Péter műgyűjtő részvételével tartottak sajtótájékoztatót a galériában 2016. április 15-én. Amint azt Papp László elmondta, Antal Péter mint debreceni polgár a város kulturális értékeinek nagyon fontos gondozója, ápolója és gyűjtője. Tíz évre nyúlik vissza az az együttműködés közte és az önkormányzat között, melynek köszönhetően a Modem be tudja mutatni azt a hatalmas gyűjteményt, amelyet Antal Péter és felmenői gyűjtöttek és óvtak. Ha ez a gyűjtemény nem lenne a városban, akkor nem csak a Modem, hanem Debrecen is sokkal szegényebb lenne. Amint Papp László fogalmazott: óriási örömmel tölti el, hogy polgármesterként közreműködhet abban, hogy ez debreceni érték bemutatható, látható legyen. – Ha ezeket a műveket raktárakban tartanánk, akkor pénzben kifejezhető értékük biztosan nem csökkenne, de szellemi, eszmei értékük biztosan nem ugyanaz lenne, mint így, hogy őket a Modem kiállítótermeiben láthatjuk – mondta a polgármester. S ez a tíz évre visszanyúló együttműködés Antal Péterrel most meghosszabbodik. 2019 végéig – de remélhetőleg azután is – van lehetőség a további együttműködésre, a gyűjtemény darabjainak bemutatására a Modemben. Ez a kollekció a város kulturális életének egyik nagyon fontos eleme. Olyan érték, amely nem csak a debreceniek, de az ország polgárai, s a városban megforduló külföldi vendégek számára is kiemelkedő
jelentőségű. Nagyon sokat kell még tennünk annak érdekében, hogy széles körben ismert legyen. Az elmúlt években – amellett, hogy a bemutatás szándéka megvolt – talán nem fektettünk kellő hangsúlyt arra, hogy még szélesebb körben mutassuk be ezt a nívós gyűjteményt, még szélesebb körben tegyük ismertté, hogy Debrecenben megtekinthető – mondta Papp László. E kötelességi körében most egy nagy hiányosságát pótolja a város: Nagy T. Katalin, a kiállítás kurátora gondozásában elkészült, s közkinccsé válhat az Újratervezés című kiállítás rendkívül igényes, rendkívül magas minőségi követelményeknek megfelelő, 528 alkotást bemutató, értékelő, összefoglaló katalógusa. – Büszke vagyok arra, hogy ebben a munkában volt lehetőségünk Antal Péterrel együttműködni, s bízom benne, hogy a következő évek együttműködése keretében számos hasonlóan nívós katalógus láthat majd napvilágot és mutathatja meg nem csak Debrecennek, hanem Európának, s a világnak azt, hogy milyen érték lakozik ebben a városban, egy tisztes debreceni polgár gyűjteményében – mondta Papp László.
Antal Péter megköszönte a városnak azt, amit ezért a gyűjteményért az utóbbi időszakban tett, s az elkövetkezendő években tenni vállalt. – Ennek az együttműködésnek voltak keserű pillanatai és örömteli órái, és remélem, hogy lesznek még örömtelibb évei. A keserű pillanatokat az örömteli órák elfeledtetik. Nem is kell ezekről beszélni. Úgy gondolom, hogy arról a pozitív együttműködésről viszont muszáj szólni, amelyről polgármester úr is említést tett. Én nagyon bízom abban, hogy ez az együttműködés felhőtlen lesz, tartós lesz, és nem csak feltétlenül 2019-ig fog tartani, hanem az azt követő időszakban is – fogalmazott a műgyűjtő. Antal Péter külön is megköszönte hogy Papp László ritkán tapasztalhatóan magas fokú érzékenységgel viszonyult az ügyhöz, ahhoz a misszióhoz, amelyet az Antal-Lusztig gyűjtemény vállal a város kulturális életében. A műgyűjtő külön is megköszönte az Újratervezés című kiállítás katalógusának megvalósítását. Szavai szerint a kötet szép, reprezentatív, jó kézbe venni, s nem képeskönyv, hanem tudományos igényű feldolgozással szolgáló szakkatalógus. Ő is hangsúlyozta, hogy a tervek szerint az elkövetkezendő években még jónéhány hasonló terjedelmű és színvonalú kötet fog megjelenni a gyűjteményről.

Angi János, a Modemet működtető Déri Múzeum igazgatója külön is felhívta a figyelmet a finisszázs változatos programjaira, s arra, hogy a két napon a kiállításról szóló katalógus kedvezményes áron kapható.

A finisszázs részletes programja

Az Újratervezés című kiállítás katalógusának ismertetője

debrecen.hu