Földrajzverseny a Föld napján

Egyetem

Több mint 500 induló közül 76 diák jutott be a Less Nándor Országos Földrajzverseny döntőjébe, melyet a Debreceni Egyetem rendezett a hétvégén.

– Bár a verseny alapításakor ez a volt a célunk, a döntő a Föld napján legyen, de a péntek-szombati beosztás miatt ritka, hogy valóban erre a napra esik a megmérettetés, így az idei egy különleges alkalom – hangsúlyozta a kétnapos verseny pénteki megnyitón az Agóra Tudományos Élményközpontban Arday István szervező.

Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja köszöntőjében felidézte Less Nándor pályáját, kiemelve, hogy a fiatalon elhunyt kutató kiemelkedő alapossággal térképezte fel a Bükk teljes növényvilágát, s nem csak a földrajzverseny, de egy bükki teljesítménytúra is a nevét viseli.

Less Nándor a Kossuth Lajos Tudományegyetem biológia-földrajz szakos egyetemistájaként első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Számos expedíción vett részt a Kárpátokban, Kelet-Törökországban, az Araráton és a Pontuszi-hegységben. Már 29 évesen kandidátusi címet szerzett a Délkeleti-Bükk vegetációja és xeroterm erdőtársulások fitocönológiája című dolgozatával. Harmincadik születésnapját 1993. január 6-án Ugandában, a Ruwenzori-hegység 5109 m magas csúcsán töltötte, ám az expedíciót követően maláriás lett, s néhány hét múlva meghalt.

Tavaly húsz év után először adott otthont Debrecen a Less Nándor Országos Földrajzversenynek, mely évről évre egyre népszerűbb. Idén már 86 iskolából 503 diák jelentkezett a négy kategóriában (I/A – 7. évfolyam, I/B – 8. évfolyam, II – 9. évfolyam, III – 10.-11.-12.-13. évfolyam). Az indulók a verseny első fordulójában saját iskolájukban írták meg a központi feladatlapot, s az alapján 76 tanuló jutott be debreceni döntőbe. A pénteki írásbeli és a szombati szóbeli fordulók mellett a versenyzők egy a városszerkezetet bemutató terepgyakorlaton is részt vettek, melyen Debrecen leglátványosabban átalakuló részeit ismerhették meg.

 

A XXIII. Less Nándor földrajzverseny győztesei:

I/A. kategória: Aczél Péter (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Felkészítő tanára: Alexa Mercédesz

I/B. kategória: Zemlényi Regina (DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, Debrecen), Felkészítő tanára: dr. Szilágyiné Péter Anikó

II. kategória: Galág Botond Balázs (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád), Felkészítő tanára: Gruber László

III. kategória: Kovács Eszter (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged), Felkészítő tanára: Szőllősyné Pálfi Melinda
Rákos András Dominik (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, Budapest), Felkészítő tanára: dr. Csiszár Gábor

A részletes végeredmények ide kattintva tölthetők le.