Sikeresen szerepelt a debreceni elektromobil

Egyetem

Hasznos tapasztalatot szereztek, s jövőre is indulnának a londoni Shell Eco-marathon versenyen a Debreceni Egyetem Műszaki Karának autóépítői.

Első alkalommal tette próbára magát a Debreceni Egyetem alakulata július első hétvégéjén a brit fővárosban rendezett nemzetközi versenyen, amire a prototípus elektromos autó kategóriájában neveztek. A huszonkilenc országból érkező, több mint kétszáz diákcsapat mezőnyében a debreceni műszakisok autója még a helyszínen is épült és tökéletesedett, a csapat sikerrel készítette fel a járművet a műszaki vizsgára, így rajthoz állhatott.

– A pályán 25km/h átlagsebességet kellett teljesíteni 43 perc alatt, 1kwh energiával, ami összesen nyolc kört jelentett. A verseny számunkra nem volt zökkenőmentes, ugyanis egyszer leégett a motorunk, majd a vezérlés melegedett túl és a futóművel is adódtak problémák, de mindhárom hibát sikerült korrigálnunk, és az utolsó versenynapon sikerült mért kört teljesíteni, időben beért az autó, és hiteles eredmény született: 101,8 km-t tud megtenni az autó 1kwh energiával – értékelt Gábora András csapatmenedzser.

unideb.hu