Különleges vegán ételeket is kínálnak a debreceni egyetemistáknak a menzákon

Egyetem
Az egészséges étkezéshez, népbetegségek megelőzéséhez járulhat hozzá és több diétába is beilleszthető az a vegán menü, melyet az országban először a Debreceni Egyetem két menzáján vezettek be. A nyári tesztidőszak után az új tanévben tovább bővülhet a kínálat.

– Számos népbetegség, például a hazánkban vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri problémáknak a megelőzését segíti, a már kialakult betegség terápiájában pedig kulcsfontosságú szerepe van a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsbevitelnek. Sajnos csak kevesen fogyasztják el az ajánlott mennyiséget, ami naponta minimum fél kilogramm, részben nyers zöldség és gyümölcs, időnként kiegészítve olajos magvakkal – tanácsolja Szalayné Kónya Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Dietetikai Szolgálatának vezetője.

A dietetikus szerint a legtöbb ember számára a mindennapokban problémát jelent ennyi zöldséget és gyümölcsöt megenni, mivel a magyar szokás szerint elkészített növényi ételek túlságon egyhangúak. A szakember éppen ezért üdvözli azt az úttörő kezdeményezést, amely nyár elején indult a Debreceni Egyetem két menzáján.

A Műszaki Kar és a Lovarda étkezdéiben olyan menüt vezettek be, amely egy egészen új és minden eddiginél innovatívabb nyitást jelent a friss gyümölcsök, zöldségek és magvak menzai étrendbe való beépítése felé.

Az egyetemi polgárok és a városban élők olyan különleges, kizárólag növényi alapanyagokból készülő ételekkel találkozhatnak az étlapon, mint a paradicsomos-oregánós zöldségragu cukkinispagettivel, vagy a vegán görög fasírt tzatziki mártással.

– Nagyon jó, amikor alternatívát kapunk arra, hogyan lehet a hétköznapi és megszokott alapanyagokat máshogy elkészteni, ezáltal színesíteni, gazdagabbá és változatosabbá tenni az étrendünket. Így nagyobb kedvvel fogyasztjuk el a naponta szükséges legalább 50 dkg zöldségeket-gyümölcsöt – véli a táplálkozási szakember.

Szalayné Kónya Zsuzsa szerint az újonnan bevezetett menü előnye, hogy számos diétába beépíthető, valamint választási lehetőséget nyújt azok számára, akik egészségtudatosabban szeretnének táplálkozni, a vegán étrend mellett döntöttek vagy egy kialakult betegség miatt oda kell figyelniük a szükséges zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.

– A szív- és érrendszeri betegek napi táplálkozásában helye kell, hogy legyen a zöldségeknek, olajos magvaknak és a hidegen sajtolt, extra szűz olívaolajnak. A cukorbetegek étrendjében is hasznos, nekik arra kell figyelniük, hogy alacsony glikémiás indexű ételeket egyenek, mert hosszú távon ez szolgálja az egészségüket. A köszvényben szenvedők – ami a túlzott állati fehérjebevitel következménye – diétájának elsődleges szempontja, hogy mekkora a zöldség-gyümölcs és a folyadékbevitel, ami a lakosság felét érintő renyhe bélműködés esetén is elengedhetetlen – mondta az unideb.hu kérdésére a Dietetikai Szolgálat vezetője.

A Műszaki Kar és a Lovarda menzáján, egyenlőre heti egy alkalommal kapható, levesből és főételből álló menü Varga István nyers vegán séf receptúrája alapján készül.

– A fogások zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból (például lenmag, kesudió, mandula, dió), esetenként hidegen sajtolt extra szűz olajokból készülnek, sütés és főzés nélkül, de mégsem salátáról beszélünk. A kínálatban szerepelt már egyebek mellett töltöttkáposzta, gazpacho és mediterrán görögdinnye leves, a következő hetekben pedig kínálunk majd marinált gombafejeket olyan szósszal, ami megszólalásig hasonlít a sajtszószra, de nincs benne sajt – sorolja a növényi alapú ételkülönlegességek hazai specialistája.

A séf hisz benne, hogy a gasztronómia eme különleges ágát is lehet magas színvonalon, akár gourmet minőségben művelni, sőt helye van a közétkeztetésben is, ahol abszolút nóvumnak számítanak ezek az újszerű és innovatív módon készülő ételek. A Debreceni Egyetem az első az országban, amely felismerte az egyre nagyobb társadalmi igényt és példaértékű módon elérhetővé tette a menzai kínálatban, hogy bárki, akinek szüksége, vagy igénye van rá, ilyen típusú ételeket fogyaszthasson.

Bár a nyári időszakban a Műszaki Kar és a Lovarda menzája zárva tart, a házhozszállítás működik, az őszi nyitáskor pedig mindkét étkezdében ingyenes kóstolót tartanak, hogy az új hallgatók is megismerhessék a lehetőséget.

unideb.hu