Eurobarométer: a polgárok optimistán tekintenek az EU helyzetére – 5 éve nem volt ilyen pozitív a felmérés eredménye

Európa

Az új Eurobarométer felmérés ma közzétett eredményeiből az derül ki, hogy az európai polgárok a gazdaságtól a demokrácia helyzetéig minden területen jóval nagyobb arányban tekintenek pozitívan az Európai Unióra. 2014 óta nem volt ilyen magas a bizalom és a jövővel kapcsolatos optimizmus szintje. A legújabb standard Eurobarométer felmérést az európai választásokat követően, 2019. június 7. és július 1. között végezték az Európai Unió tagállamaiban. A főbb megállapítások közül kiemelhető, hogy az euró még soha nem élvezett ilyen nagy támogatást, az éghajlatváltozás pedig uniós szinten a polgárokat foglalkoztató második legfontosabb kérdéssé lépett elő, míg az első a bevándorlás maradt.


Az EU-ba vetett bizalom utoljára 2014-ben állt ilyen magas szinten, és továbbra is meghaladja a nemzeti kormányok vagy parlamentek iránti bizalmat. A bizalom a legutóbbi, 2018. őszi Eurobarométer felmérés óta EU-szerte 2 százalékponttal nőtt, így a 44%-ot éri most el. Magyarországon pedig a válaszadók 55%-a nyilatkozott úgy, hogy „inkább megbízik” az Európai Unióban (+7% az őszi felméréshez képest). Azoknak a válaszadóknak az aránya is nőtt, akik pozitívan vélekednek az EU-ról, uniós átlagban 45%-ra (+2%). A magyarországi válaszadók még ennél is pozitívabban viszonyulnak az Unióhoz (52%, +9%). A magyarok csupán 11 százalékának a fejében negatív kép él az EU-ról (-8%), 37 százalékuk pedig semlegesen vélekedik az EU-ról. Az EU egészét tekintve a válaszadók 73%-a (+2%) érzi magát az EU polgárának, Magyarországon pedig a megkérdezettek 84%-a (+4%).

Az európaiak 55%-a, míg a magyarországi válaszadók 63%-a elégedett a demokrácia működésével az EU-ban. A válaszadók többsége egyetért azzal is, hogy számít a szava az Unióban (EU: 56%, Magyarország: 55%). Az európaiak többsége optimista az EU jövőjét illetően (61%, +3%). A magyarországi válaszadók még ennél is optimistábbak: 68%-uk optimista (+11%), 28%-uk (-10%) pedig borúlátó az EU jövőjét illetően. A gazdasági és monetáris unió és az euró támogatottsága új rekordot ért el: az euróövezetben a válaszadók 76%-a nyilatkozott úgy, hogy pozitívan vélekedik az Unió közös valutájáról. Az EU egészét tekintve 62%-ot, míg Magyarországon 57%-ot ért el az euró támogatottsága.

Uniós szinten továbbra is a bevándorlás aggasztja a leginkább az európai polgárokat: a válaszadók 34%-a jelölte meg első helyen ezt a kérdést, ami azonban 6 százalékpontos csökkentést jelent 2018 őszéhez képest. A magyarországi válaszadók szintén a bevándorlást tekintik az első számú kihívásnak az Unió számára (49%, -5%). Az éghajlatváltozás EU-szerte a második legfontosabb kérdéssé lépett elő (22%), míg Magyarországon (szintén 22%-kal) a terrorizmus után (23%) a harmadik helyre került. A magyarországi megkérdezettek nemzeti szinten az egészségügy és a szociális biztonság területét (45%), valamint az emelkedő árak/infláció/megélhetési költségek kérdését (32%) tartják a legfontosabb kihívásoknak.