Debrecen adja a világ egyetlen férfiszopránját – a suliban még csúfolták

Helyi hírek Kultúra

Debrecenben, panelben nőtt föl, könyvelő édesanyjával, építészmérnök édesapjával és nővérével az átlagos magyar családok életét élte Vásáry André, a híres férfiszoprán.Az énekes a szabadfold.hu-nak adott interjújában arról mesélt, hogy gyerekkorában rengeteget csúfolták a hangja miatt:

Visszahúzódó gyerek voltam, szerettem elbújni a tömegben. Már alsós koromban hívtak az iskolai énekkarba, de egyáltalán nem éreztem késztetést, hogy mások előtt énekeljek. Az érzékenységemhez az is hozzájárult, hogy a fiú osztálytársaim rengeteget csúfoltak a hangom miatt. A gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni

– mesél Vásáry André kisiskolás éveiről.

19 éves korában, egy ismerőse javaslatára ment el énektanárhoz, miután egy buliból hazafelé tartva Mozartot kezdett énekelni az utcán. A tanára váltig biztatta, hogy egyedülálló hangja van, komolyzenét énekeljen, és kitartó munkájának meglesz az eredménye.

André életében 2004-ben jött el egy mélypont, ekkor úgy döntött, inkább légiutas-kísérőnek áll. A sors viszont közbeszólt. Összefutott egykori énektanárával, aki rádöbbentette, mégiscsak hiányzik neki az éneklés.

Demófelvételeket küldött a bostoni zeneakadémiára, majd visszajeleztek neki, hogy mehet felvételizni. De erre nem volt pénze, ezért a felvételit a németországi Freiburgban bonyolították le, ide már eljutott autóstoppal. Felvették. Pár hónap múlva Bostonban találta magát, és egy éven át keményen tanult.

2006-ban megjelent első lemeze pillanatok alatt aranylemez lett. André az egyetlen férfi szoprán, de a világon is csak négyen vannak, akik ilyen hanggal professzionális énekesek.

Az országos hírnevet a Csillag születik című tehetségkutató műsornak köszönheti, azóta megállíthatatlan a karrierje. Megnyerte a Miskolci Operaversenyt, felkérték énekelni a bécsi Staatsoperbe. Döntősként szerepelt a Római Nemzetközi Énekversenyen, a Vatikáni Televízió közvetítésén keresztül több mint 160 millió néző láthatta versenyprogramjának előadását. Színészek között is megmérettette magát, szerepelt a Pesti Színházban, 2009–2012 között pedig vendégművészként játszott Schiller Ármány és szerelem című darabjában a Nemzeti Színházban, ahol Kossuth-díjas színművészekkel egy színpadon alakította különleges, kizárólag az ő énekhangjára írt szerepét. 2010-ben jelent meg a harmadik CD-je, egy különleges karácsonyi album, amely már az első héten arany-, mára pedig platinalemez lett. Ez a világon az első nagyzenekari kísérettel felvett karácsonyi összeállítás, amelyet férfi szopránénekes készített – olvasható az interjúban.

 

6 thoughts on “Debrecen adja a világ egyetlen férfiszopránját – a suliban még csúfolták

  1. Valóban nagyon szép szoprán hangja van. Nekem is nagyon tetszik. Nemcsak azért szimpatikus mert én is és Ő is Debrecenben élünk, illetve ő már sok helyen él.De egy kedves, nem kérkedő fiatal ember. Most sem szabadult el a dicsvágya. Mikor meghallottam legelőször a hangját, úgy hallgattam volna még nagyon sokáig. Ha benne van a TV műsorban, hogy énekel, mindig meghallgatom, csak az a baj, hogy nem nagyon közvetítik a TV-ben az ének felvételeit. Őt kéne kiküldeni az Euró Dalfesztiválra, akkor végre mi is nyernék. Ezzel szemben kiküldenek, egy össze-vissza cigányul beszélő, aluminium kannát ütögető halandzsázó fiatal embert, akinek még hangja sincs. Szerintem, utolsók között leszünk. Eddig is a cigányok országa voltunk, most le sem moshatják rólunk. Nem vagyok rasszista, de még akivel beszéltem mindenki fel volt háborodva, hogy 0-val egyenlő amit ő produkál. Vagy mi vagyunk ilyen maradiak, csak nekünk nem tetszik? Na majd meglátjuk…… André biztos nyerő lett volna, de hát….!!

  2. Csodálatos hangú művész, szerény és nagyon kedves ember. Minden koncertjén garantált jó néhány könnyes szem 🙂 Mégis úgy érzem, méltatlanul van háttérbe szorítva, sokkal-sokkal elismertebbnek kellene lennie, Magyarországnak büszkén kellene propagálnia egy ilyen ritka gyöngyszemet!

    1. Minden koncert egy lélegzetelállító szépség,melyre egy életen át emlékezünk!!! Kedvessége ,szerénysége példa értékű!!! Nem fukarkodik jótákonykodásban sem!!!

  3. Tökéletesen egyetértek a hölggyel. támogassuk a cigányokat,de ne így. Iszonyú lebőgés lesz a szereplés az Eurvíziós Dalfesztiválon. Kell ez nekünk ,a mostani rossz hírünk mellé?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.