A COVID-19 okozta pandémia 50 európai művész szemével

Helyi hírek

A „Europe at Home” projekt különböző európai városokat kapcsol össze egy közös művészeti nézőponton keresztül, ami nem más, mint a pandémia okozta társadalmi elszigeteltség. Ehhez a portugál Faro által létrehozott nemzetközi művészeti projekthez csatlakozott most Debrecen is, melyben Váczi Lilla médiaművész és Áfra János költő, író képviseli városunkat.

Európa és az európai emberek továbbra is társadalmi elszigeteltségben élnek és küzdenek azért, hogy túléljék ezt az egészségügyi krízist, ami időben egyre inkább elhúzódik. Kulturális és művészeti kezdeményezések támogatják az embereket abban, hogy építsenek egy új –belső és külső– világot a félelmen túl, ami a jelen helyzetben létfontosságú. Ez volt a célja Debrecennek is, amely 25. városként csatlakozott a „Europe at Home” kezdeményezéshez. Hasonlóan a többi városhoz, kiválasztott egy fotóművészt és egy szépírót, hogy a projekt keretében örökítsék meg a társadalmi elszigeteltség élményét, a COVID-19 okozta pandémia következményeként. Debrecen csatlakozásával az online kiállítás 25 partnervárosra és 50 művészre bővült.

Egy megbénult Európa forgatókönyvével szembenézve, ahol a népesség nagy része a saját otthonaikba bezárva éli életét a mai napig, a Faro2027 csapata –amely a város Európa Kulturális Fővárosa címre való pályázásáért felelős– úgy döntött, hogy különböző európai városokat hív meg azért, hogy megörökítsék a közelmúlt példátlan történéseit egy fotóművész lencséjén és egy író szavain keresztül. A városok lelkesen és szinte azonnal válaszoltak a felhívásra; céljuk volt, hogy kiemeljék, milyen egyforma Európa annak ellenére, hogy felvállalja a különbözőségeit is.

A művészek munkáinak eredményét a europeathome.eu oldal mutatja be, ahol a látogató nem csak az alkotásokhoz fér hozzá, hanem a résztvevő városokról és művészekről is kaphat információt. A projekt olyan városokat tömörít, ahol a kultúra kiemelt szerepet kap, a részvétel egyetlen feltétele a projekt mottójával történő azonosulás, amit minden város és az általuk kiválasztott művészek is képviselnek. Képesek leszünk-e „újraindulni” és egymás felé fordulni, együtt a bizonytalanságban kreatív és optimista módon?

A projektben résztvevő városok a következők:

Bodø, Chemnitz, Clermont-Ferrand, Debrecen, Eleusis, Esch, Faro, Hildesheim, Jelgava, Kaunas, Kolozsvár, Leeuwarden, Maribor, Nürnberg, Oulu, Pécs, Piran, Plovdiv, Plungė, Ptuj, San Sebastian, Tartu, Újvidék, Valletta és Veszprém