Vidnyánszky egykori színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Helyi hírek Kultúra

Az egykori debreceni színházigazgatóval tíz éve dolgozott együtt a Győri Nemzeti Színház új igazgatója, Bakos-Kiss Gábor. Az új igazgató pályázatról korábbi főnöke, Vidnyánszky is szavazott. Forgács Péter egy közösségi oldalról tudta meg, hogy leváltják – írja a HVG.

Vidnyánszky Attila is tagja volt annak a szakmai bizottságnak, amely a fideszes többségű győri önkormányzatnak javasolta, hogy Bakos-Kiss Gábort nevezzék ki a Győri Nemzeti Színház új igazgatójául, szemben három másik pályázóval, köztük a színházat tíz éve igazgató Forgács Péterrel – erősítette meg a hvg.hu értesülését az egyik pályázó.

Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház egykori igazgatója

Bakos-Kiss Gábor Vidnyánszky igazgatása idején lett a debreceni Csokonai Színház társulatának tagja, majd miután Vidnyánszky a Nemzeti Színház igazgatója lett, őt is magával hívta.

Ahogy azt a HVG péntek este megírta, a fideszes polgármester, Dézsi Csaba András a Facebookon jelentette be, hogy Bakos-Kiss lesz az új igazgató, mondván: elfogadta a kilenctagú szakmai bizottság javaslatát.

Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A szakmai bizottságba két tagot delegált a kormánypárti többségű városháza, volt egy tag a minisztérium megbízásából, négyen a Színházművészeti Bizottságból, amelynek a minisztérium nevezi ki a tagjait, valamint egy-egy tag érkezett a munkavállalók színházi képviselője és a Győri Nemzeti Színház szakszervezete részéről. A Népszava úgy tudja: Vidnyánszky a Színházművészeti Bizottság tagjaként volt jelen.

Tagja volt a bizottságnak az a Vincze Balázs is, aki az akkor még fideszes pécsi önkormányzat alá tartozó Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként nyíltan beismerte, hogy politikai okokból tiltotta le egy olyan előadás bemutatását a városban, amelynek Alföldi Róbert volt a főszereplője. A Színházművészeti Bizottság másik két delegáltja a lap információi szerint Rázga Miklós és Somogyi-Tóth Dániel voltak.

A pályázatban eleve szerepelt, hogy a jogász végzettség előnyt jelent, Bakos-Kiss Gábor eredeti végzettsége pedig véletlenül pont jogász.

Vidnyánszkyék egy katonatisztre cserélik a színművészeti kancellárját