Gyorsforgalmi útszakaszt helyeztek forgalomba a Nyugat-Dunántúlon

Helyi hírek

A NIF Zrt. beruházásában 2018 tavaszán kezdődtek meg az M8-as autóút 2×1 sávos 28,9 km-es szakaszának munkálatai. A mai napon átadták az osztrák határhoz közelebbi szakaszt. Az eseményen részt vett V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, Pékó Tamás, Rönök polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

A Vasszentmihálytól Rábafüzesig tartó 9,45 kilométeres szakasz elkészült, így a Vasszentmihályi és Szentgotthárdi csomópontok közötti 6,6 km-es szakaszt a mai napon megnyitották a közlekedők számára, ezáltal Rönök és Szentgotthárd-Jakabháza már mentesül az átmenő forgalom alól.

Az autóút folytatásaként Ausztriában jelenleg még épül az S7-es gyorsforgalmi út közel harminc kilométeres szakasza, így az utolsó 1,5 km-es magyarországi szakaszt – a Szentgotthárdi csomópont és az országhatár között – csak az osztrák rész elkészültét követően, legkorábban 2024-ben helyezik forgalomba.

A 9,45 km-ből ezen felül hiányzó 1,5 km-t pedig majd a Körmend és Vasszentmihály között szakasz 2021. őszi forgalomba helyezésével együtt nyitják meg. Ezen a 19,4 km-es szakaszon jelenleg burkolatépítési, vízépítési és forgalomtechnikai munkák zajlanak.

Az autóút átadást követő elnevezése – útszáma – M80 autóút Körmend-Szentgotthárd-Rábafüzes lesz.

A teljes szakaszon, Körmend és Rábafüzes között négy különszintű csomópont (Körmend nyugat, Csákánydoroszló, Vasszentmihály, Szentgotthárd), egy szintbeni csomópont (86. sz. főút, kezdő csomópont), egy pár egyszerű pihenő (Gasztony) és egy pár komplex pihenő (Szentgotthárd) létesül. A teljes szakaszon 24 felüljáró, 13 aluljáró, 8,6 km útkorrekció, 5,1 km szervizút, 700 m kerékpárút (Körmend Nyugati csomópontnál) és 1,2 km zajárnyékoló fal (Körmend-Horvátnádalja térségében) épül.

A még épülő szakaszon található Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja, az 575 méteres vasszentmihályi völgyhíd. A 11 támaszú völgyhíd 22 méteres pillérei ívelik át a Vörös-patak völgyét, illetve a Nemesmedves-Vasszentmihály közötti utat. Emellett a Csencsi-patak felett is épült egy kilencnyílású, 300 méter hosszú, három sávos híd.

A beruházás során összesen 10,2 hektár csereerdőt telepítenek 336 175 db fát és cserjét ültetnek. A kivitelezőnek több mint 2 millió m3 töltésanyagot kellett beépítenie.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „A mai nap nagy fordulópont Rönök és Szentgotthárd-Jakabháza, valamint a teljes térség életében, hiszen az M80-as főút kiépítése nagyban megkönnyíti mind a főváros, mind pedig az olyan nagyvárosok megközelítését, mint Győr. A projekt sokszereplős, tervezési fázisában sikerült kompromisszumokat találni s teljes mértékben kielégíteni az igényeket a műszaki tartalmat és a különféle települési elvárásokat illetően. Reméljük, hogy az elkészült gyorsforgalmi út nagyban szolgálja majd mind a gazdasági szereplők, mind pedig a civil lakosság biztonságos és gyors közlekedését.”

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere kiemelte: „Szentgotthárd a néhány évvel ezelőtt megvalósult vasútvillamosítással és ezzel a mostani gyorsforgalmi útszakasz átadásával olyan központi logisztikai szerepet tölthet be, amely jelentősen hozzájárulhat az ipari parkban lévő vállalatok üzleti pozíciójának erősítéséhez. Ha volt is olyan üzleti tárgyalás, ahol a leendő partner kifogásolta a viszonylag rossz közúti közlekedést, ez az akadály most elhárul.”

Pékó Tamás, Rönök polgármestere hozzátette: „A mai nappal több évtizedes álmunk valósul meg. Az M80-as autóúttal Szentgotthárd és térségének fejlődése egy szinttel feljebb lép. Újabb gazdasági vállalkozások, nemzetközi beruházók jelenhetnek meg a térségben, akiknek egyik elsődleges szempontja a kiválasztáskor az utak állapota és a térség megközelíthetősége. Az itt élők és az ide látogatók nagyobb biztonságban, időt megtakarítva érhetik el a környező településeket. Községünk és térségünk turizmusát a jövőben, nagyban segíti a most átadásra kerülő közút, amely egyben a környező falvak átmenő forgalmát is minimálisra csökkenti. Végre fellélegezhetünk és a 8-as főút forgalmából fakadó több évtizedes terhelés lassan megszűnik. Élhetőbb lesz lakóhelyünk, tovább gyarapodik községünk, életminőségünk, komfortérzetünk javul.”

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója arról számolt be, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az autóút építéséhez kapcsolódóan több további projektelem megvalósításával bízta meg a NIF Zrt.-t. Ezek közül az egyik a 8. sz. főút – 8707 j. országos összekötő út (Berki út) osztályozós csomópontjának körforgalommá történő átépítése, ahol a kivitelezés már folyamatban van. A munkálatok befejezése 2021. november végén várható. Emellett egy új Körmendi Mérnökségi telepet is létesítenek. valamint egy 270 m-es bekötőutat építenek a Szentgotthárd, Ipari park III. üteméhez kapcsolódóan, hogy a 2020-ban kiépített ipari útnak közvetlen kapcsolata legyen az M8 autóúttal.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós forrásból valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Kft. – Mészáros és Mészáros Kft. végzi, nettó 62 milliárd forint értékben.