Kihirdették a Magyar Mozgókép Díjak jelöltjeit

Helyi hírek Kultúra

Kihirdette a Magyar Mozgókép Díjak jelöltjeit a Magyar Filmakadémia. A díjátadó június 26-án, Balatonfüreden lesz a Magyar Mozgókép Fesztiválon- közölte a szervezet az MTI-vel szerdán.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Toxikoma, a Hab, az Így vagy tökéletes és a Hasadék versenyeznek.

A legjobb rendezői díj öt nevezettje Horvát Lili (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), Herendi Gábor (Toxikoma), Dombrovszky Linda (Pilátus), Felméri Cecília (Spirál) és Nagy Dénes (Természetes fény).

Kerekes Vicát (Hab), Stork Natasát (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), Gubás Gabit (Don Juan kopaszodik), Béres Mártát (Így vagy tökéletes) és Hámori Ildikót (Pilátus) jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában, míg Gáspár Tibor (A feltaláló), Fekete Ernő (Így vagy tökéletes), Molnár Áron (Toxikoma), Molnár Levente (Hasadék) és Bán János (Menetrend) közül kerülhet ki a legjobb férfi főszereplő.

Idén a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is kiosztanak. Ebben a kategóriában Felméri Cecília a Spirál, Lakos Nóra a Hab, Krasznahorkai Balázs a Hasadék, Nagy Dénes a Természetes fény és Varsics Péter az Így vagy tökéletes rendezője szerepel a jelöltek között.

A legjobb tévéfilm öt jelöltje a Pilátus és a Don Juan kopaszodik – mindkettőt Dombrovszky Linda rendezte -, Madarász Isti Ecc-Pecc című munkája, Cseke Péter Csoportterápia című alkotása és a Pacsirta Paczolay Béla rendezésében. A legjobb tévéfilmsorozat díját is kiosztják, bár ebben a kategóriában csak három jelölt volt: A martfűi rém, A mi kis falunk és a Doktor Balaton.

Az operatőrök között Szatmári Pétert (Toxikoma), Hartung Dávidot (Pilátus), Nagy Andrást (Post mortem), Dobóczi Balázst (Rododendron) és Réder Györgyöt (Spirál) jelölték a díjra. A legjobb forgatókönyvíró elismerésért Csurgó Csaba (Így vagy tökéletes), Horvát Lili (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), Kocsis Ágnes (Éden), Nagy Dénes (Természetes fény), valamint Bárány Márton és Gergely Dorka (Toxikoma) fog versenyezni.

A kisjátékfilmek között az Ezerkilencszáztizenkilenc, az Anja, a Defekt, a Zuniverzum és A taxis című alkotás kapott jelölést a Magyar Mozgókép Díjra. Az animációs filmek között az öt jelölt a Világzabáló és visszaállító, a Pá kis panelom!, Az utolsó mese, a Még emlékszem és a Moholymotion.

Az egészestés dokumentumfilmek versenyébe a Ma is meghaltam százszor, A mi Kodályunk, a Vadlovak – Hortobágyi mese, a Mesék a zárkából és a Kövek című alkotás jutott be, míg a rövid dokumentumfilm kategóriában a Népirtás Pozsonyligetfalun, a Megbélyegzetten – 1968, Az idegek játéka, a Trónfosztott királyság és a Vád nélkül az öt jelölt.

Az összesen 20 kategória jelöltjeinek teljes listája a Magyar Filmakadémia internetes oldalán (magyarfilmakademia.hu) olvasható. A jelöltek közül a Magyar Filmakadémia tagjaiból választott zsűri dönt majd a nyertesekről – tartalmazza a közlemény.

 

MTI

pixabay