Karácsony Gergely

Karácsony: a helyi közösségek megerősítésére lenne szükség egy ideális szociális modellhez

Helyi hírek

Az ideális modell a szociális gondoskodásra és az idősellátására az, hogy a helyi közösségeket erősítjük meg: a legkisebb falvakat és a fővárosi önkormányzatot is – mondta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a témában rendezett budapesti konferencián.

Az Önkormányzatok az idősekért címmel, a fővárosi önkormányzat és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) által szervezett tanácskozáson Karácsony Gergely arról beszélt, szerinte a szociális biztonság megteremtését az önkormányzatokra kellene alapozni állami részvétellel. Egy ideális munkamegosztásban az állam részt vesz az intézmények finanszírozásában – mondta.

Mint a főpolgármester kifejtette, a helyi közösségek által megbízott vezetők, mivel közelebb vannak az emberekhez, minden közszolgáltatást jobban tudnak nyújtani. Ez az idősellátásra is érvényes – tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta, egy ideális világban az önkormányzatokra bízná az idősellátás legnagyobb részét.

Nagyon fontos lenne megteremteni a kórházi és a szociális ellátás köztes formáját, ehhez egy új típusú bentlakásos szociális intézményre lenne szükség – mutatott rá.

A főpolgármester kijelentette, mindez nem megy úgy, hogy az állam kivonul, és “azt mondja: tietek a felelősség és az enyém a pénz”. Ma ez történik – tette hozzá.

A szociális törvény módosítása kapcsán Karácsony Gergely arról beszélt, az “nagyon messze áll attól”, amit az állam szerepéről gondol a szociális biztonság megteremtésében.

Ugyanakkor – mint mondta – bizonyos szempontból örül is a törvénymódosításnak, mert “legalább őszintén beszél”: világossá teszi azt, amit lehetett érezni az elmúlt 12 év szociálpolitikája kapcsán, nevezetesen;  az állam tulajdonképpen a legkevesebbet szeretne foglalkozni a segítségre szoruló honfitársainkkal.

A törvényjavaslat “az igazságtalanság i betűjére felteszi a pontot” – fogalmazott a főpolgármester.

Hozzátette: ahogy a központi kormányzat kezd kivonulni a szociális biztonság megteremtéséből, úgy kezd kivonulni az önkormányzatok finanszírozásából is.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy az önkormányzatok számos állami kötelező feladatot látnak el, például idősotthonokat működtetnek és az állam forrást biztosít ehhez. Ugyanakkor évtizedek óta, de az elmúlt években “különös gyorsasággal” az állam nem adja oda azt a pénz, amiből ezeket az intézményeket működtetni lehet – mondta.

Karácsony Gergely szerint az önkormányzati fenntartású idősekkel foglalkozó intézmények jobban működnek mint a központ kormányzat által fenntartottak. A koronavírus-járvány idején a bentlakásos szociális intézmények nagyon nagy veszélynek voltak kitéve, és az adatokból az látszik, hogy a fővárosi intézményekben volt a legkevesebb haláleset. Ennek alapján azt gondolom, hogy az akkor általunk meghozott intézkedések jók voltak – mondta.

A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy a fővárosi önkormányzat a saját forrásaiból többet költ az idősotthonok fenntartására, a “nevetséges állami norma kiegészítésére”, mint amennyit a budapesti úthálózatra költ.

“Ez egy nagyon jelentős összeg, és persze szívesen adjuk, ameddig van miből” – fogalmazott.

Karácsony Gergely a beszédében emlékeztetett arra, hogy október elsejétől igényelhető a kibővített fővárosi rezsitámogatást: a rászoruló családok és a létminimum alatti nyugdíjban részesülők évi 48 ezer, a valódi átlagnyugdíj alatti nyugdíjjal rendelkezők évi 24 ezer forint támogatást kaphatnak, amit a gáz, villany, víz, csatorna vagy távhőszámlán írnak jóvá.

A főpolgármester kitért arra is, másokkal ellentétben nem fogják korlátozni a könyvtárak nyitvatartását, mert tudják, hogy nagyon sok idős embernek nagy problémát fog okozni ezen a télen kifűteni a lakását, és lehet valaki azzal tud majd spórolni, hogy a napközbeni idejét könyvtárban tölti .

Hegyesiné Orsós Éva, a NYUSZET soros elnöke elmondta: jelenleg nagyon kritikus időszakot élünk, nemcsak gazdaságilag, hanem társadalmilag is: komoly feszültségek vannak az egyes társadalmi csoportok között.

Helyre kell állítani az egymás iránti figyelmet és szolidaritást – hangsúlyozta.

(MTI)