Karikó Katalin, Szeged, SZTE, egyetem, kutató, kiállítás

Kicsit arrébb költözik a Karikó Katalin-tárlat a szegedi Ady térről

Egyetem Európa Helyi hírek Kultúra Ország Világ

Vándorútra indul a „Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című tárlat, az SZTE TIK kiállítási teréből február 8-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházába költözik.

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. december 8-án nyílt a különleges tárlat: a falakon Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora száznál is több elismerése közül több mint harminc tudományhoz kötődő kitüntetést mutatnak be a sajtó- és műtárgyfotók, valamint a képek alatti információk. Az üvegvitrinekben Karikó Katalin archív iskolai relikviái, az SZTE Klebelsberg Könyvtár egyetemtörténeti gyűjteményének kincsei kapnak helyet.

Karikó Katalin elmondta: közszerepléseivel a tudomány népszerűsítése a célja. Ezt szolgálja az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az SZTE Klebelsberg Könyvtár közös projektjeként elkészült különleges tárlat is. A világhírű kutató a Szegedi Tudományegyetemnek, alma materének adományozott több olyan relikviát, amelyek diákéveihez kötődnek. E tárgyak és dokumentumok digitalizált változata elérhető az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó Katalinról szóló virtuális tárlatának anyagában. E különleges gyűjteménynek – 2021-es megnyitása óta – 38 országból közel 15 ezer látogatója volt.

Már ötéves korában szappant főzött Karikó Katalin a hentes édesapja mellett

A Karikó Katalin legérdekesebb díjait bemutató képsorozat, új fotókkal és érdekességekkel dúsítva, legközelebb az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában várja a látogatókat. Az SZTE különleges vándorkiállítása eljut majd – többek között – Kisújszállásra, Karikó Katalin egykori gimnáziumába és néhány további jeles iskolába, majd Budapestre, az Akadémia székházába is.

Nyitóképen Karikó Katalin Szabó Gábor fizikussal, fotó: Frank Yvette