rendőrség

Újabb házkutatásokat tartott a rendőrség gyógyászati segédeszközökkel való csalás gyanúja miatt

Helyi hírek Rendőrség

Szeptember 5-én 17 helyen volt akció, Budapesten kívül Pest, Nógrád, Csongrád-Csanád vármegyékben, és az ausztriai Bludenz városában.

Hét embert fogtak el, köztük négy cégvezetőt, két orvost és egy asszisztenst. Az intézkedésben összesen 140 rendőr vett részt, köztük négy osztrák. Ausztriában azért kutattak, mert az egyik érintettnek ott van ingatlana. A nyomozók tizenöt  telefont és SIM kártyát, nyolc számítógépet és tizenhét adathordozót foglaltak le, valamint kimentettek öt terrabájtnyi adatot is. A hét gyanúsított közül négyet bűnügyi őrizetbe vettek a nyomozók, és kezdeményezték letartóztatásukat – közölte a police.hu.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly ősszel indított eljárást a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján gyógyászati segédeszközökkel elkövetett költségvetési csalás miatt. A szövevényes ügyön több vármegyei rendőr-főkapitányság munkatársaival együtt már tizenkét nyomozócsoport dolgozik.

Az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy az orvosok különböző gyógyeszközöket írtak fel olyan páciensek nevére, akik szakorvosi ellátáson meg sem jelentek, és a segédeszközök használata számukra nem is volt indokolt. Ezután a gyártó illetve forgalmazó cégek igényelték a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől az állami támogatásokat a gyógyeszközökre.

A most elfogottakkal együtt a csalási ügynek már 51 gyanúsítottja van országszerte: 20 orvos, 18 cégvezető, 9 alkalmazott és 4 orvosi asszisztens. Jelenleg heten vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi őrizetben, hárman bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek.