Debrecen, ítélőtábla, bíróság

Bíróság előtt a hajdúnánási közbeszerzési botrány hat vádlottja – lassan kiderül, van-e politikai szál az ügyben

Helyi hírek

Előkészítő ülést tart  június 25-én, kedden 13 órától a Debreceni Járásbíróság annak a hat vádlottnak az ügyében, akikkel szemben versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat lényege szerint a másodrendű vádlott a közbeszerzési eljárásban jogsértő módon kapcsolatot tartott az elsőrendű vádlottal, megállapodásuk szerint közreműködött abban, hogy az elsőrendű vádlott által megjelölt vállalkozásokat hívják fel ajánlattételre, tudomással bírt arról, hogy ezen társaságok csak színleg vesznek részt a közbeszerzési eljárásban, az ajánlatok benyújtását folyamatosan együtt koordinálták, továbbá tájékoztatta az elsőrendű vádlottat az ajánlatok bontásának időpontjáról.

A közbeszerzési eljárásban az ajánlattételre meghívás, az ajánlatok megtétele során az elsőrendű, a másodrendű, a harmadrendű, a negyedrendű, az ötödrendű és a hatodrendű vádlottak megsértették a közbeszerzésekről szóló törvényben írt közbeszerzési alapelveket, illetve előírásokat, továbbá az első- és másodrendű vádlottak megsértették a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatának egyik pontjában foglaltakat – fogalmaz a vád.

Hadházy Ákos nemrég kérdéseket tett fel Polt Péter legfőbb ügyésznek, íme:

  • Hány gyanúsítottja van az ügynek, hány ember ellen kívánnak vádat emelni?
  • Történt-e bármilyen kényszerintézkedés?
  • Történt vádemelés?
  • Ha az eljárás megszüntetésre került, mi volt annak az oka?
  • Milyen személyi kört (vállalkozói, megrendelői, közvetítői, politikai) érint a gyanúsítás
    (vádemelés)?
  • Az ügy érint volt vagy jelenlegi politikust?

A legfőbb ügyész válaszában azt írta, a hajdúnánási közbeszerzési ügyben a borsodi főügyészség hat ember ellen emelt vádat március közepén a Debreceni Járásbíróságon. A rendőrség az ugyanebben az ügyben, de az önkormányzatot nem érintő nyomozását ugyanakkor megszüntette, mert a rendelkezésre álló adatok, bizonyítékok alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése. Polt Péter egyéb részletekre nem tért ki, így Hadházy Ákos az általa firtatott politikai szálra nem kapott választ.

A választási kampány idején Bódi Judit leendő hajdúnánási polgármester (akkor még csak jelölt) is nekiszegezte a kérdést Nagyné Legény Ildikó alpolgármesternek: van-e az ügynek érintettje a polgármesteri hivatal, vagy az önkormányzat részéről. A fideszes alpolgármester nem válaszolt.