A Kőműves Kelemen bemutatója a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

Kultúra

Az erdélyi népballada, a Kőműves Kelemen zenés feldolgozásával kezdődik a Nagyerdei Szabadtéri Színpad programsorozata. Ezentúl minden évben a Csokonai Színház egy bemutatójával indul majd a szabadtéri színházi szezon Debrecenben.

A június 15-én, 20 óra 30 perctől a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon látható produkció (melyet esőnap esetén június 16-án tekinthet meg a közönség) a Déva várát építő tizenkét mester jól ismert történetet dolgozza fel. Az elkeseredett mesterek úgy döntenek, hogy a balszerencse-sorozatot emberáldozattal lehet csak megszakítani: az első asszonyt, aki megjelenik, befalazzák a várba…

Mészáros Tibor rendező a rockoperáról:

„A rockopera címszereplője Kőműves Kelemen, de a mi előadásunkban nem ő a rangidős, a vezető. Elszánt, vak hittel áll ki a feladat mellett, de a többi építőnek is ez élete lehetősége. Nem kiragadható Kelemen hite, mert a többieké – akik átokban, rossz erőben, kísértetben hisznek – legalább olyan erős, mint Kelemené. Megoldókulcsok ütköznek a darabban. Úgy gondolják, ha elvállaltak valamit, azt csak együtt kell és lehet véghezvinni… Az eredeti értelmezésben erősebb volt a kornak megfelelő zenei lüktetés, nálunk kap egy feszesebb tempót. Vesszőparipám, hogy a prózai színészek zenés darabokat is meg tudnak oldani. Ez egy szerencsés helyzet a Csokonai Színházban. Nagyon szeretném, hogy tudjon különbséget tenni a néző zenés és zenés darab között. Lássa, hogy szimplán jól éneklő embereket lát-e, vagy színészeket, akik jól énekelve mesélnek el egy zenés történetet. Ezért áll közelebb a szívemhez Kőműves Kelemen balladája, mint egy könnyed nyári darab. Persze a cél nem az, hogy egy vérdrámát csináljunk, a darab mélységét úgyis megadja az alaptörténet. Remélem, hogy a látványos előadásmód is magával sodorja majd a nézőket.  Ebben Katona Gábor koreográfus és a Hajdú Táncegyüttes tagjai nagy segítségemre lesznek. Papp István játssza a főszerepet, s nagyon örültünk, hogy a Nemzeti Színház színésze, Blaskó Péter elfogadta a meghívásunkat a Vándor szerepére. A női főszereplőKatona Kinga, akit a Csongor és Tünde Ilmájaként láthattak a debreceniek. Férfias darab ez – már ha van egyáltalán ilyen kategória – , de központi figura a nő, a nőiség is.”

A Déva várát építő kőművesek történetéből Sarkadi Imre írt novellát és töredékben maradt drámát. Utóbbiból Ivánka Csaba készített szövegkönyvet, s Bródy János dalszövegeivel és Szörényi Levente zenéjével 1981-ben mutatták be a legendássá vált rockballadát.

Jegyek az alábbi linken vásárolhatók.