Járványügyi osztályvezető: Meg kell fontolni az iskolák és a plázák bezárását

Ország
Koronavírus

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes a Hír TV műsorában arról beszélt, hogy meg kellene fontolni a plázák rövid időre történő bezárását.

A legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között. A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Azt gondolom, ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat

– mondta Galgóczi Ágnes.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben kérte Orbán Viktort, hogy a komoly veszélyhelyzet miatt a kormányfő rendeljen el minden köznevelési intézményben digitális munkavégzést. Az operatív törzs a hvg.hu kérdésére jelezte, egyelőre ezt nem tartják szükségesnek, noha a járvány harmadik hulláma felfutóban van.

Ehhez képest Galgóczi Ágnes a Hír Tv műsorában azt mondta,

a lépés megfontolandó.

Az osztályvezető szerint a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés, így az alsó tagozatosok számára is érdemes lenne bevezetni a digitális oktatást:

Most elég lenne egy kéthetes periódus, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnánk haladni. Ez így hatékony lenne és a járvány megfékezését szolgálná!