Országszerte ismét nőtt a légszennyezettség

Ország

Országszerte ismét nőtt a szálló por miatti légszennyezettség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki, aktualizált térképén Putnokot, Kazincbarcikát és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel, Miskolc, Nyíregyháza, Sopron és Mosonmagyaróvár levegőjét egészségtelennek minősítették.

További tizenhét településen kifogásolt a levegőminőség. Ezek: Budapest, Vác, Dorog, Százhalombatta, Salgótarján, Eger, Oszlár, Hernádszurdok, Debrecen, Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka, Győr, Szombathely és Szentgotthárd.

Az NNK az érintett települések levegőminőségi előrejelzésében egyes helyeken azt írta: nem várható jelentős változás; míg másutt: további romlás várható.

A Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel azt közölte: Budapesten péntektől várható, hogy az érkező hidegfrontnak köszönhetően csökken a légszennyező anyagok szintje.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőségű településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.

(MTI)