A Pécsi Törvényszék heti tárgyalásjegyzéke

Rendőrség

1.Emberölés bűntette

A vádlott nő egy baranyai településen lakott együtt a nála több, mint tíz évvel idősebb élettársával és korábbi kapcsolatából született gyermekével. A vádlott és élettársa között fennálló korkülönbségre tekintettel megbeszélték, hogy közös gyermeket nem vállalnak.
A vádlottnak korábban két abortusza volt, egyik a korábbi kapcsolatában, a másik az élettársával történt megbeszélést követően, közös elhatározásból. A vádlott ezt követően gyógyszerrel védekezett, de annak szedését pontosan meg nem határozható időpontban abbahagyta, amiről élettársának is tudomása volt. A vádlott 2018. nyarán teherbe esett, erről azonban hozzátartozóinak és a lakókörnyezetében élőknek nem szólt, titkolta terhességét, orvoshoz nem fordult, terhesgondozásban nem vett részt. Amikor a terhesség jelei nyilvánvalóvá váltak, azokat öltözködésével próbálta leplezni és kerülte a lakókörnyezetében élőket is.
2019. április 3-ról 4-re virradó éjszakán beindult a vádlottnál a szülés. Ekkor a vádlott a lakásukban található fürdőszobába ment, ahol egy fiúgyermeknek adott életet. A köldökzsinórt egy ollóval vágta át, majd a szüléssel járó vérszennyeződést feltakarította. Az ellátatlan újszülött pár órán belül elhunyt.A gyerek testét a vádlott egy nylon zacskóba tette, arra még egy zacskót ráhúzott, nyílását több alkalommal körbe tekerte, majd fehér színű szövetbe csavarta, aztán egy papír cipős dobozba tette és a dobozt a ház egyik szekrényének polcára helyezte.A vádlott a szülés tényét a család előtt titkolta, annak ellenére, hogy vérzései voltak, testében a méhlepény egy része bent maradt.
2019. április 5-én a vádlott élettársa a kora délutáni órákban ért haza, ekkor a vádlott a fürdőszobában volt. Mivel a vádlott hosszabb idő elteltével sem jött ki onnan, élettársa benyitott az ajtón, ekkor látta, hogy élettársa elesett, alteste vérzik, orvosi ellátásra szorul, ekkor mentőt hívott.
A mentők a vádlottat kórházba szállították, ahol megállapították, hogy pár napja szült és vérmérgezést kapott a testében maradt méhlepény darabjaitól, ezért méhét eltávolították.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

2 .Fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények

2019. augusztus 8-án a hajnali órákban, Pécsett a vádlott férfi az arcát egy kendővel eltakarva bement az egyik Nemzeti Dohányboltba és ott egy gázriasztó pisztolyt fogott az eladóra, és tőle a készpénzt követelte. Az eladó többször visszautasította a vádlott követelését, de miután azzal a vádlott nem hagyott fel, az eladó a vádlott által a földre dobott, nyitott táskába dobta a műszakjának első felében keletkezett 238.575 forint bevételt. A vádlott továbbra is rászegezte a fegyvert és a többi pénzt követelte, de az eladó többszöri felszólítás ellenére is azt mondta, hogy nincs több pénz, felhagyott a követelésével. A vádlott azt mondta ezek után az eladónak, hogy 10 percig maradjon bent, majd a készpénzt tartalmazó táskával távozott a boltból és egy ismerőse lakásába ment.
Elfogása után a vádlottól az eltulajdonított készpénzből 208.500 forintot lefoglaltak, így ez megtérült, míg 30.075 forint nem térült meg, a sértett az eljárás során kérte ennek megfizetését. E cselekményt megelőzően, pontosan nem állapítható meg, hogy mikor a vádlott kábítószert, marihuánát fogyasztott. 2019. augusztus 8-án délelőtt,
az igazoltatását követően a vádlottat a rendőrségen előállították, ahol vizeletminta vételére került sor, mely pozitív lett. Ezután a vádlott lakásán tartott házkutatás során zöld növényi törmeléket és fehér port is lefoglalt
a nyomozó hatóság.
A vádlottat az ügyészség a fegyveresen elkövetett rablás bűntette mellett kábítószer birtoklásának vétségével is vádolja

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

3. Testi sértés bűntette

A vádlott férfi és a – nála 24 évvel idősebb – néhai sértett idős asszony 2004 évet megelőzően, ismeretlen időponttól éltek élettársi kapcsolatban. Az asszony öregségi nyugdíjából, albérletben éltek és alkoholizáló életmódot folytattak. Az asszony egészségi állapota 2003 előtt megromlott, többszörös agyi bántalmakban, az alkoholizmus miatt
májbetegségben és szív- és érrendszeri betegségekben is szenvedett, valamint pszichiátriai problémákkal is küzdött. A sértett gyógyszereit a vádlott íratta fel 2008. augusztus 14-ig, azt követően nem.
A sértett megbetegedései folytán szellemileg és fizikailag is leépült, agyi megbetegedései következtében 2016 tavaszára felső végtagjait is csak korlátozottan volt képes mozgatni, szellemi és fizikai leépülése miatt ekkor
már nem tudott magáról gondoskodni, erről a vádlott is tudomással bírt, azonban orvosi kezelését is elhanyagolta, gyógyszereit nem íratta fel.
A vádlott az egyre nehezebben kezelhető sértettel naponta hangosan veszekedett, fenyegette, több alkalommal bántalmazta, test szerte megütötte. A vádlott a sértettet többször magára hagyta a lakásban, így amikor még menni tudott, a sértett többször eltévedt a lépcsőházban, a szomszédok kísérték haza, ekkor látták rajta a sérüléseket. A sértett állapota tovább romlott, állandó gondozásra szorult, de a vádlott az ápolási díjat nem fizette ki, ezért a sértettet állandó kórházi felügyeletre nem vették fel.
A rendszeresen italozó vádlott az albérletet nem takarította, az üvegeket, ételmaradékokat nem dobta ki, a lakásban csótányok jelentek meg. A sértettet egyáltalán nem gondozta, nem adott neki megfelelő mennyiségű folyadékot és élelmet sem, ezért a sértett só- és vízháztartása 2016. augusztus 31. napját megelőzően felborult, a sértett mozgásképtelenné vált. A vádlott a mozgásképtelenné vált sértett nyakára két gumigyűrűt tett, ettől a sértett nyelni és lélegezni ugyan tudott, de vérkeringési zavar alakult ki nála, a fokozatosan a bőr alatti rétegbe hatoló gumik miatt szövetelhalás következett be, nyitott nyaki sebe keletkezett, mely elfertőződött és élősködők is megtelepedtek benne. Ezt a vádlott észlelte, de nem hívott orvost és a gyűrűket sem vette le a sértettről.
A vádlott a sértettet emberi méltóságában mélyen megalázta, szándékosan nem gondoskodott róla. Emiatt a sértett 2016. augusztus 31- én olyan rossz állapotba került, hogy nem lehetett vele kommunikálni,
kezdődő tüdőgyulladása alakult ki. A vádlott ekkor mentőt hívott a sértetthez.
A sértettnek a nyakára helyezett gumigyűrűk miatt kialakult szövetelhalással járó, mély nyaki izomzatig hatoló körkörös nyaki sebe 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülés.
A sértettet, 2017. január 31-én bekövetkezett, és a bántalmazással összefüggésbe nem hozható haláláig kórházban kezelték, ez alatt nem lehetett vele kommunikálni.
A Pécsi Járásbíróságon indult ügyet a Pécsi Törvényszékre tették át, mert a vádban szereplő bűncselekmény súlyosabban – életveszélyt okozó testi sértés bűntettének – minősül, emiatt, a Pécsi Törvényszék illetékes eljárni.

A törvényszék a tárgyalást folytatja. Határozathirdetés várható.

4.Közúti veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmény

A vádlott férfi és a sértett nő élettársi kapcsolatban éltek, egy közös gyermekük született.
2018. április 20-án a vádlott férfi arról szerzett tudomást, hogy élettársa a közös gyermekükkel, egy másik férfi által vezetett személygépkocsival indult Pécsről Szigetvárra a 6-os számú főközlekedési úton. A nő a gyerekkel a hátsó ülésen ült. A vádlott a gépkocsijával, nagy sebességgel érte utol a sértettek járművét, erősen fékezett, miközben folyamatosan dudált, és azonnal megkezdte a sértettek gépkocsijának előzését, melléjük érve, 80-90 km/h sebességgel, kétszer ráhúzta a gépkocsiját a sértettek járművére, emiatt a sértettek gépkocsija az útpadkára kényszerült. Amikor a vádlott befejezte az előzést, a sértettek elé haladt, majd keresztben megállt az úttest jobboldali sávjában, ami a sértett férfit vészfékezésre, majd megállásra kényszerítette. A vádlott kiszállt és a sértettek gépkocsijának ajtaját rángatni kezdte, a kilincset letörte, majd az ablakot ütötte és kiabált, hogy nyissák ki az ajtót.
Ekkor a sértett elindult a gépkocsijával, kikerülte a vádlott autóját és tovább hajtott. A vádlott ismét a sértettek után hajtott a gépkocsijával, nem tudta őket megelőzni a szembejövő forgalom miatt, de egy balra kanyarodó sávban megelőzte és egy hirtelen fékezéssel ismét megpróbálta megállítani a sértetteket.
A sértett férfi a gépkocsival többször próbálta megelőzni a vádlottat, de sikertelenül, így értek a szentlőrinci forgalomirányító lámpához. Eközben a sértett nő már hívta a rendőrséget és az ügyelet irányítása mellett a szentlőrinci rendőrőrshöz hajtottak.
A vádlott itt érte utol a sértettek autóját újra, és amikor megállt, kiszállt a kocsijából, megint a sértettek autójához futott, a jobb hátsó ablakot ököllel ütni kezdte, majd le akarta engedni a jobb hátsó gumit. Cselekményét a rendőri közbelépés hatására hagyta abba.
A vádlott több KRESZ szabályt szegve veszélyeztette a két felnőtt és egy gyerekkorú sértett testi épségét.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

6.Különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények

A vádlott szerződött fogyasztójaként a DÉDÁSZ Rt.-nek, később az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek, a lakóhelyéül szolgáló ingatlanon 2002. augusztus 11 és 2016. december 15 közötti időszakban – közelebbről meg nem határozható időpontban – az elektromos áram elszámolható mennyiségét mérő számlálóművét a kWh számadat visszaállításával megváltoztatta, emellett a mérőórához rendelt kismegszakítókat szétszerelte és terhelhetőségüket 16 amperről 32 – re módosította a nagyobb áramtermelés elérése érdekében, további amperek szabályszerű vásárlása nélkül, így 2003. február 12. és 2016. december 15. között összesen 133.398 kWh áramot tulajdonított el,
összesen 5.482.002 forint értékben.
A vádlott, mint egy gazdasági társaság képviselője, a társaság által üzemeltetett teniszklub pécsi telephelyén 1999. július 1- napjával kötött fogyasztási szerződést 2004. február 18-án megújította az E.ON Zrt.-vel. A vádlott, annak érdekében, hogy e fogyasztási helyen is lényegesen csökkentse a fizetendő díjat, 2004. február 18. és 2016. december 15. napjai között – közelebbről meg nem állapítható időpontban -, de a leolvasásokat megelőzően a hitelesített villamosfogyasztás mérőnek, a felhasznált elektromos áram elszámolható mennyiségét mérő számlálóművét a kWh számadat visszaállításával megváltoztatta, a 3 db 40 amper terhelhetőségű kismegszakítót végtelenített állapotúra módosította illetéktelen beavatkozással. E fogyasztási helyen ezzel 1.455.066 kWh
áramot tulajdonított el, összesen 61.190.873 forint értékben.
Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. sértettnek összesen 67.221.515 forint kár okozott.
A vádlott az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt.-vel, a korábban a DDGÁZ Zrt.-vel kötött fogyasztási szerződést 2004. február 18-án megújította, mint a gazdasági társaság vezetője a teniszklub sportcentrum fogyasztási helyén.
A vádlott 2005. január 1. és 2014. március 30. közötti időszakban, a felszerelt három gázfogyasztás mérő óra számlálómű visszaállításával, illetve a számláló mérésre alkalmatlanná tételével jogosulatlanul, a
ténylegesen elhasznált földgáz mennyiség ellenértéke megfizetésének szándéka nélkül fogyasztott földgázt, ezzel 544.175,8 m³ gázt tulajdonított el 62.782.969 forint értékben.
A vádlott valamennyi esetben megrongálta, meghamisította az ólom hitelesítő zárópecséteket is.

A bíróság tárgyalást tart az ügyben.