Nemzetközi akció során számoltak fel egy bűnözők által széles körben használt VPN hálózatot

Rendőrség

Az összehangolt nemzetközi akció során több ország területén, azonos időpontban 15 szervert foglaltak le és tettek elérhetetlenné a kibernyomozók. Az érintett szervereket egy olyan szolgáltatás működtetéséhez használták, amely éveken keresztül lehetőséget biztosított a kiberbűnözőknek a nyomaik elfedésére.

A VPNLab.net nevű szolgálatás felhasználóit és infrastruktúráját célzó intézkedésekre január 17-én került sor Németországban, Hollandiában, Kanadában, Csehországban, Franciaországban, Lettországban, Ukrajnában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon. A VPNLab.net működtetéséhez használt szervereket ugyanabban az időpontban állították le a nyomozók, így a szolgáltatás megszokott kezdőképernyője helyett már a rendőrség tájékoztató üzenete fogadja a látogatókat.

A VPNLab.net 2008-ban jött létre és online anonimitás biztosított bárkinek akár már évi 60 dolláros havidíj ellenében is. A szolgáltatás számos különböző országban működő szerverekkel akár többszörös titkosítást is lehetővé tett, emiatt a kiberbűnözők körében is népszerű választás lett, annak a használatát a darknetet is ajánlották egymásnak a bűnelkövetők. A VPNLab.net már korábban a nyomozók látóterébe került, mivel számos nyomozás során állapították meg, hogy a bűnözők a weboldal anonimitást biztosító szolgáltatásait használták zsarolóvírusok és egyéb rosszindulatú programok terjesztése, csaló és zsaroló kampányok futtatása, valamint ezeket lehetővé tevő kommunikáció és infrastruktúra kiépítése során.

Magyarországon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói vettek részt az akcióban, melyet több hónapos adatcsere előzött meg. A hétfői rajtaütés során a nyomozók felkutatták és lefoglalták az érintett szervereket és megakadályozták az azokhoz való további hozzáférést. A lefoglalt adatok elemzése és cseréje érdekében az akcióban résztvevő rendőri egységek tovább folytatják a nemzetközi együttműködést.