Egyetlen tűszúrással operáltak gerincáttétes daganatos beteget a Semmelweis Egyetemen

Újszerű beavatkozást végeztek el április elején a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti és Neurointervenciós Klinika angiográfiás műtőjében egy fiatal férfin, aki bőrrák okozta csigolyaáttét miatt szorult onkológiai ellátásra. Az úgynevezett rádiófrekvenciás ablációval történő kezelés során egyszerre megvalósítható a tumor kezelése, a gerinc stabilizálása és diagnosztikai mintavétel.

Saját versenylovaiknak szurkolhatnak az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói

Együttműködési megállapodást írt alá az Egyetem a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokkal.  A megállapodás jelentős lépés az állatorvosképzés további sokszínűsítése felé. Az együttműködés célja, hogy hallgatóink számára egyedülálló lehetőségként, közvetlen betekintést nyújtson a versenylovak kezelésébe és gondozásába, gazdagítva hallgatóink gyakorlati tudását.

Felavatták a Kínai Zenei és Kulturális Központot az ELTE-n

A június 25-i ünnepségen Borhy László rektor és Wang Rui, a Zhejiangi Zenei Konzervatórium elnöke aláírták a két intézmény közös zenei mesterképzési programjáról szóló megállapodást is. A most megnyílt központ a 2023 novemberében Hangzhouban felavatott Kodály Központ testvérintézménye.

A Semmelweis Egyetem doktoravató ünnepsége

534 hallgatót avattak doktorrá a Semmelweis Egyetem ünnepségén

A tudományos és technikai fejlődés miatt alapvetően átalakult az orvostudomány és az egészségügy működése: egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés, az egészségfejlesztés és az egészségnevelés – mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Semmelweis Egyetem (SE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) doktoravató ünnepségén szombaton Budapesten.

ELTE kutatás: riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.

A Semmelweis Egyetem tanácsai az életmentő feladatok ellátáshoz

Melyek azok a legfontosabb dolgok, amelyeket mi magunk a mindennapokba illesztve viszonylag egyszerűen megtehetünk a saját magunk egészségéért? Új cikksorozatunkban ezt a kérdést tesszük fel a Semmelweis Egyetem különböző területeket képviselő szakembereinek. Ebben a részben Ozsvárt Barbara, az Egészségtudományi Kar (ETK) Oxiológia és Sürgősségi Ellátás Tanszékének tanársegéde ad tanácsokat, melyek azok az életmentő fogások, amelyeket […]

A NASA kutatói tartanak nyári egyetemet a BME-n

Július 15. és 17. között az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) szakemberei érkeznek a Műegyetemre, Kugler Zsófia, az Építőmérnöki Kar Víztudományi és Katasztrófamegelőzési Tudásközpontjának igazgatója, volt Fulbright- és Rosztoczy-ösztöndíjas kutató meghívására. A számos tudományágnak fontos műholdas talajnedvességi mérés lesz a rendezvény fő témája.

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Paralimpiai Bizottság és az Óbudai Egyetem

A fogyatékossággal élők társadalmi integrációjáról, a területtel kapcsolatos ismeretek kölcsönös bővítéséről, új műszaki megoldások kidolgozásának lehetőségéről, valamint szakmai gyakorlati helyek biztosításáról szóló együttműködési megállapodást írt alá Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Semmelweis Egyetem- Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.

iqos elektromos cigi

Semmelweis: A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják a fogimplantátumot

A hagyományos cigaretta, az e-cigaretta, a vízipipa és a füstmentes dohánytermékek közül az e-cigaretta károsítja a legkisebb mértékben a beültetett fogakat körülvevő szöveteket – derül ki a Semmelweis Egyetem legújabb tanulmányából. A kutatás rámutat, a nemdohányzókkal összevetve minden dohánytermék károsította az implantátum körüli szövetet, legnagyobb mértékben a vízipipa és a snüssz (füstmentes dohánytermék). A köztudatban kevésbé károsnak […]