Fetter Erik és Vas Kata Blanka sikere az országúti kerékpáros időfutam ob debreceni állomásán

Sport

A férfiaknál Fetter Erik, a nőknél Vas Kata Blanka győzött csütörtökön az országúti kerékpárosok debreceni időfutam országos bajnokságán.

Az EOLO-Kometa 21 esztendős bringása, Fetter 19 másodperccel előzte meg a két éve bajnok Valter Attilát, aki az idei Giro d’Italián három napig az összetett élén állt. A harmadik helyet Pelikán János szerezte meg, a címvédő Peák Barnabás a hatodik időt tekerte a 38 kilométeres távon.

“Bíztam a jó eredményben, a Tour de Hongrie óta rengeteget dolgoztam érte, ez volt a fő cél, és nagyon jó érzés, hogy sikerült” – fogalmazott Fetter az MTI-nek, kitérve rá, hogy csapata nagyon hitt benne és rengeteget segített a felkészülésében.

A vasárnapi ibrányi országos bajnokságra előretekintve úgy fogalmazott: a mezőnyverseny mindig “nagy lottó”, sosem tudni, hogyan alakul a viadal, kik kerülnek szökésbe. Szerinte ugyanakkor előnyt jelenthet számukra, hogy Dina Mártonnal ketten lesznek ott profi csapatukból.
“Ez elég jó ütőkártya” – mondta.

A nőknél sem a címvédő nyert, miután a tavaly első Benkó Barbarát a 19 kilométeren közel két perccel utasította maga mögé a három szakágban is jeleskedő, 19 esztendős Vas Kata Blanka.

“Nagyjából ez volt az elképzelésem, 45 km/órás átlaggal szerettem volna menni, és ez sikerült is” – hangsúlyozta Vas, aki kiemelte: örül a 30 fokos melegben és a tavalyinál kicsit nagyobb szélben elért átlagnak.

A vasárnapi mezőnyversenyben szeretné megvédeni tavaly megszerzett címét, ugyanakkor izgalmas viadalra és sprintbefutóra számít – tette hozzá.

Vas a hónap eleje óta a női World Tour kilenc csapatának legerősebb soraként számon tartott SD Worx csapatát erősíti, ahol olyan társai vannak, mint az olimpiai bajnok, s az országúti mezőnyversenyben és időfutamban egyaránt világbajnoki címvédő Anna van der Breggen, Chantal van den Broek-Blaak, aki 2017-ben volt vb-aranyérmes, illetve a 2019-es Európa-bajnok Amy Pieters.
Kiemelte: noha még nem tudott időt tölteni az együttessel, hiszen a tokiói olimpia hegyikerékpáros versenyére készül, az ötkarikás szerepléshez hasonlóan nagy motivációt jelent számára, hogy a csapat mezét viselheti.

Eredmények, egyéni időfutam ob:
férfiak (38 km):
1. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 46:22.64 perc
2. Valter Attila (Groupama-FDJ) 46:42.04
3. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) 47:03.61

nők (19 km):
1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 25:15.62 perc
2. Benkó Barbara (Maloja Pushbikers) 27:06.58
3. Jordán Dorka (Lotus Cycling Team) 27:17.28